De Gazet van Borgerhout

Brengt nieuws uit onze buurt

Borgerhout Vandaag

Email : info@gazetvanborgerhout.be

Alle reportages van maart 2012

Terug naar homepage

Reportages 2012

Reportages 2011

 

 • Politie ontdekt professionele cannabisplantage in Leescorfstraat in Borgerhout
 • Koning Albert II en Koningin Paola komen niet naar Reuzenstoet Borgerhout
 • Borgerhoutse reus wil marathon van Antwerpen lopen
 • Twee zussen openen nieuw café "Staminee 't Laar" aan het Laar in Borgerhout
 • Vorig jaar 2.500 PV's en 78 verkeersongevallen op Turnhoutsebaan
 • Nieuw Algemeen Medisch Centrum naast Huisartsenwachtpost Deurne-Borgerhout
 • Strafexpeditie in Borgerhout in opdracht van drugsmaffia
 • Bart De Wever bezoekt "Borgerhout Fietst"
 • Theater Festival Borgerhout is begonnen
 • Ontvangscomité met Borgerhoutse roots begroet Prins Laurent
 • Kleding- en textielwinkel WIBRA Turnhoutsebaan overvallen
 • Dexia opent nieuw kantoor op Wall Street van Borgerhout
 • Homejacking in appartement Turnhoutsebaan Borgerhout
 • Districtssecretaris onder vuur na facebook-publicatie
 • CD&V : "Alle doorgangen afsluiten is naïef en onrealistisch"

Politie ontdekt professionele cannabisplantage in Leescorfstraat in Borgerhout Borgerhout Vandaag van zaterdag 31 maart 2012

BORGERHOUT - De Antwerpse politie heeft in de Leescorfstraat in Borgerhout, vlakbij het Te Boelaerpark, een cannabisplantage ontdekt. Het gaat over een professionele plantage in een rijhuis dat sinds jaren onbewoond is.

Naar verluidt waren in het onbewoonde huis speciale tenten opgesteld waarin minstens 300 cannabisplanten groeiden. De politie was uren bezig met de ontmanteling van de plantage.

De bewoners van de Leescorfstraat, een rustige en aangename straat, zijn zeer verrast over de ontdekking van een cannabisplantage in hun buurt.

Na de ontmanteling van de plantage werd de woning door de politie verzegeld.

Koning Albert II en Koningin Paola komen niet naar Reuzenstoet van Borgerhout Borgerhout Vandaag van vrijdag 30 maart 2012

BORGERHOUT - Koning Albert II en Koningin Paola komen niet naar de Reuzenstoet van Borgerhout. Over hun mogelijke komst circuleerden in Borgerhout al een tijd hardnekkige geruchten.

Districtsvoorzitter Wouter Vanbesien bevestigde deze week nog met enige fierheid dat de Koning en de Koningin uitgenodigd werden.

Maar het Koninklijk Paleis heeft vandaag laten weten dat de agenda van het vorstenpaar niet toelaat dat ze op 15 september aanwezig kunnen zijn in Borgerhout. Nochtans komen ze graag naar tradities die ouder zijn dan het Koninkrijk zelf.

De Koning en de Koningin komen dus niet. Spijtig, want met een budget van bijna 120.000 euro wil het District er de mooiste reuzenstoet allertijden van maken. Vol met spektakels en verassingen.

Maar misschien maakt één van de prinsen wel tijd voor de Reuzenstoet van Borgerhout.

Borgerhoutse reus wil marathon van Antwerpen lopen Borgerhout Vandaag van woensdag 28 maart 2012

BORGERHOUT - Lopers van de Antwerp Athletics maakten tijdens hun training voor de marathon van Antwerpen de verrassing van hun leven mee. Want achter hen dook plots Dolfijn op, één van de vier Reuzen van Borgerhout. Dolfijn begon met hen mee te lopen en stak hen zelfs na enige tijd voorbij. Opmerkelijk.

Peter Fischer van de Antwerp Athletics doet het verhaal en zegt dat hij en zijn collega’s stomverbaasd waren. Dat ze door een Reus van Borgerhout voorbijgestoken werden en dat die Reus hen nadien vertelde dat hij aan de Marathon van Antwerpen wil meedoen.

Een reus die aan een marathon meedoet. Een primeur voor Borgerhout en voor België.

Maar zal deze reus van Borgerhout met zijn lange benen mogen meedoen aan de marathon van Antwerpen? Hij denkt van wel en daarom zal hij op zaterdag 21 april aan de inschrijvingstent op linkeroever zijn borstnummer afhalen. Afwachten dus.

Twee zussen openen nieuw café "Staminee 't Laar" aan het Laar in Borgerhout Borgerhout Vandaag van maandag 27 maart 2012

BORGERHOUT - Op het Laar, vlakbij de Turnhoutsebaan, ging voorbije vrijdag “Staminee ‘t Laar” open. Aan de renovatie van dit hoekpand werkten de zussen Caroline en Nathalie drie jaar lang. En ze zijn blij dat het af is.

Maar hoe komen twee jonge vrouwen er bij om in Borgerhout een café te beginnen?

Staminee ’t Laar opent elke weekdag vanaf half acht met vier verschillende ontbijten. ’s Middags kan je er terecht voor een salade, een broodje of zelfs een vegetarische schotel. En om vier uur is er een vieruurtje.

Acteur en bekende Borgerhoutenaar Michael Pas heeft de weg naar Staminee ’t Laar alvast gevonden. Hij is gecharmeerd door de koffie èn misschien ook door de twee jonge zussen, die de buurt van het Laar met hun staminee nieuw leven willen inblazen.

Vorig jaar 2.500 PV's en 78 verkeersongevallen op Turnhoutsebaan Borgerhout Vandaag van vrijdag 23 maart 2012

BORGERHOUT - De Antwerpse politie heeft op de Turnhoutsebaan in Borgerhout vorig jaar meer dan 2.500 processen-verbaal voor verkeersinbreuken opgesteld. Volgens de Borgerhoutse CD&V-politica Nahima Lanjri, die hierover vragen had gesteld, toont dit aan dat er een probleem is op die Turnhoutsebaan.

“Sommige bestuurders beschouwen de Turnhoutsebaan 's avonds als een Formule 1-parcours. Overdag wordt er geregeld dubbel geparkeerd en wil je die auto's voorbij moet je over de volle witte lijn de tram- en busbaan op. De cijfers tonen aan dat er te veel overlast is.” zegt Lanjri.

2.500 PV’s dus. Volgens de politie is dit veel maar mogelijk nog te weinig. De politie registreerde vorig jaar ook 78 verkeersongevallen op de Turnhoutsebaan waarvan het merendeel met stoffelijke schade.

Relatief weinig verkeersongevallen met gewonden. En dat is nu juist een criterium voor het al dan niet plaatsen van de flitscamera’s die Lanjri aan Vlaams minister voor Mobiliteit Hilde Crevits heeft gevraagd.

“Ik hoop dat we niet moeten wachten tot hier een verkeersdode valt vooraleer er flitscamera’s gezet worden.” besluit Lanjri.

Nieuw Algemeen Medisch Centrum naast Huisartsenwachtpost Deurne-Borgerhout Borgerhout Vandaag van woensdag 21 maart 2012

BORGERHOUT - Naast de welbekende huisartsenwachtpost Deurne-Borgerhout aan de Herentalsebaan werd een nieuw Algemeen Medisch Centrum geopend. Dit AMC wil medische zorgverlening efficiënter organiseren en toegankelijker voor de patiënt maken.

Met de toename van chronische ziektes, zoals bijvoorbeeld diabetes, geraakt de medische sector overbelast. En daarom is een gecentraliseerde aanpak nodig.

Naast deze paramedische zorgverlening focust het AMC ook sterk op preventie. Het heeft daarom drie diabeteseducatoren. En dat heeft veel te maken met de verwachte toename van deze ziekte. Het AMC telt ook een diëtiste en een podoloog.

Opmerkelijk is de aanwezigheid van een tabakolooog in het centrum. Volgens Dokter Roger Renders, de voorzitter van de Huisartsenkring Deurne-Borgerhout, is een tabakoloog zeer belangrijk want heel wat medische aandoeningen worden door tabaksmisbruik veroorzaakt. “Stoppen met roken is moeilijk. Maar een tabakoloog kan hierbij helpen.” zegt hij.

We vragen in de reportage aan de tabakologe van het AMC hoe moeilijk stoppen met roken is.

Meer info over het Algemeen Medisch Centrum (AMC) op www.LMN-Deurne-Borgerhout.be

Strafexpeditie in Borgerhout in opdracht van drugsmaffia Borgerhout Vandaag van maandag 19 maart 2012

BORGERHOUT - Gazet Van Antwerpen bracht vorige week een artikel over een strafexpeditie in Borgerhout in opdracht van de Columbiaanse drugsmaffia. Het artikel leest als een sensationeel scenario van een actiethriller. Borgerhout Vandaag interviewde GVA-journalist Sacha Van Wiele.

Volgens het artikel hadden twee Borgehoutenaren via een havenarbeider in de Antwerpse haven 200 kg cocaïne van de Columbiaanse drugsmaffia gestolen. Die stuurde een strafexpeditie naar Borgerhout om de drugs te recupereren. De havenarbeider zou ontvoerd en gefolterd zijn.

Opgeschrikt door die raids vluchtte één van de Borgerhoutse drugsdieven naar Marokko waarop de strafexpeditie de broer ervan onder handen nam.

Na het betalen van losgeld werd de onfortuinlijke broer vrijgelaten. De vermeende drugsdieven zijn intussen ondergedoken. De schrik zit er dik in.

Ook Districtsvoorzitter Wouter Vanbesien van Borgerhout volgt deze zaak met stijgende verbazing. Hij noemt deze feiten onaanvaardbaar en wil dat de daders ervan gestraft worden.

Bart De Wever bezoekt "Borgerhout fietst" Borgerhout Vandaag van maandag 19 maart 2012

BORGERHOUT - Onder het motto “Borgerhout Fietst” fietsten zondagmiddag honderd à tweehonderd mensen in kolonne doorheen Borgerhout. Het is een gezamenlijk initiatief van het District Borgerhout en Samenlevingsopbouw van de Stad Antwerpen waarin de Borgerhoutse VZW Steunproject een belangrijke rol speelt.

Veilig fietsen in Borgerhout is niet vanzelfsprekend. Dat bleek op de Turnhoutsebaan waar de fietskolonne door dubbel geparkeerde auto’s opgehouden werd. Zelfs de interventie van een boze politieagent maakte op die automobilisten relatief weinig indruk. Een bekend fenomeen op die Turnhoutsebaan.

De fietsers hielden aan verschillende moskeeën halt om de bezoekers ervan tot meer fietsgebruik aan te moedigen. In het Te Boelaerpark werd de fietsdag verder gezet met drank- en eetstands, fietscursussen en initiaties voor het herstellen en graveren van fietsen. N-VA-voorzitter Bart De Wever was daar een opgemerkte gast.

Deze fietsactie wil alle bewoners van Borgerhout dichter bij elkaar brengen. Er werd ook geld ingezameld voor een schoolproject in Kebdana, Marokko. Op dit ogenblik volgen acht Antwerpse studenten lerarenopleiding daar een stage.

Borgerhout Fietst werd opgeluisterd met muziek van de Brussels Marokkaanse zangeres Fatoum en afgesloten door stand-up comedian Nigel Williams.

Theater Festival Borgerhout is begonnen Borgerhout Vandaag van donderdag 15 maart 2012

BORGERHOUT - Het Theater Festival Borgerhout is van start gegaan met de ‘Fabulatoriers’, een spetterend vertelspektakel voor jong en oud in het Districtshuis van Borgerhout. De première werd bijgewoond door ongeveer honderd kinderen.

Acteur Wim Geysen : “De Fabulatoriers zijn hun muze kwijt want vandaag luisteren de mensen niet meer naar verhalen.” Maar wel in het Districtshuis waar de kinderen samendrumden om de fantastische vertellingen van de Fabulatoriers te aanhoren.

Dertig dagen theater in Borgerhout

Tijdens het Theaterfestival zijn de komende dertig dagen op tal van locaties in Borgerhout negentig voorstellingen van verschillende theatergezelschappen te zien.

“In Borgerhout wordt heel veel theater gemaakt en daar mogen we best mee uitpakken.” zegt organisator Stefan Gevaerts van het Kunstencentrum Rataplan.

Met de succesvolle voorverkoop van meer dan 4.000 kaartjes zijn al 25 voorstellingen uitverkocht.

Meer informatie op www.theaterfestivalborgerhout.be

Ontvangstcomité met Borgerhoutse roots begroet Prins Laurent Borgerhout Vandaag van maandag 12 maart 2012

ANTWERPEN/BORGERHOUT - Prins Laurent heeft aan de Antwerpse universiteit het Kunstenfestival Calamartes op gang getrokken. Hij was hiervoor uitgenodigd door de studentenvereniging Unifac. Kort voor zijn aankomst bleek een deel van de officiële ontvangstdelegatie Borgerhoutse roots te hebben.

Naast Alain Verschoren, rector van de Universiteit Antwerpen, manifesteerde de gouverneur van Antwerpen, Cathy Berx, zich ook als voormalige inwoner van Borgerhout.

Maar wat is nu het cultuurfestival Calamartes? Caroline Leys legt uit. Met de prinselijke aanwezigheid is ze alvast zeer blij maar ook wat zenuwachtig. Maarten Vyncke, de voorzitter van UNIFAC, en één van de prinselijke begeleiders tijdens het bezoek, is vol lof over de interesse en uitgebreide aandacht van Prins Laurent.

Het Antwerpse zangtalent Mathieu en Guillaume zong tijdens het bezoek enkele liedjes. Ook zij waren enthousiast over Prins Laurent.

De rector van de universiteit had voor de jeugd van Borgerhout, waar hij ooit zelf deel van uitmaakte, een speciale boodschap had.

Een onverwachte Borgerhoutse link tijdens een geslaagd bezoek van Prins Laurent aan de Universiteit Antwerpen. Na diens vertrek vonden sommigen wel dat de prins een grotere auto nodig heeft.

Voor meer info : Kunstenfestival Calamartes: www.calamartes.be Mathieu en Guillaume : www.m-g.be

WIBRA Turnhoutsebaan overvallen Borgerhout Vandaag van zaterdag 10 maart 2012

BORGERHOUT – De kleding- en textielwinkel Wibra op de Turnhoutsebaan is zaterdagavond, kort na sluitingsuur, overvallen. Minstens één personeelslid werd met een mes bedreigd. De overvaller haalde de kluis van de winkel leeg en sloeg op de vlucht. Een politiepatrouille die op het ogenblik van de feiten aan de overkant van de baan een geval van verkeersagressie afhandelde, bleek achteraf niets opgemerkt te hebben.

Naar verluidt had de overvaller zich enige tijd voor sluitingsuur in de winkel verstopt. Na het sluiten van de winkel kwam hij tevoorschijn en bedreigde hij de nog aanwezige kassierster met een mes. Die maakte op dat ogenblik haar kassa op in een aparte ruimte van de winkel. Ze had de kluis geopend om er de winkelinkomsten van die dag in op te bergen. Die kluis bevatte tevens de winkelinkomsten van de dag ervoor.

De overvaller sprak de kassierster toe in het Engels maar gebruikte ook woorden in perfect Nederlands. Hij droeg donkere kleding. Een deel van zijn gezicht was bedekt met een grijze bandana. De slachtoffers beschrijven hem als een jongeman van allochtone afkomst en van ongeveer 22 jaar oud.

De overvaller laadde het geld in een merkloze blauwe sportzak met groene handvaten. Hij ging te werk met chirurgische handschoenen aan de handen. Hij beval de kassierster en de winkelverantwoordelijke hun hoofd tussen de benen te steken en vertrok vervolgens uit de winkel. De overval duurde ongeveer 12 tot 13 minuten.

Nabije politiepatrouille had niets opgemerkt van overval

De kassierster durfde na enige tijd op te kijken. Ze stelde vast dat de overvaller verdwenen was en belde de noodcentrale van de politie. Ze liep naar buiten waar ze aan de overkant van de Turnhoutsebaan een politiepatrouille aanklampte. Die waren op het ogenblik van de overval bezig met een geval van verkeersagressie op de baan. De agenten hadden echter niets opgemerkt van de overval. Ze boden onmiddellijk assistentie aan de slachtoffers ervan.

De buitgemaakte som ligt tussen de 1.000 € en 9.000 €. Het personeelslid en de winkelverantwoordelijke van Wibra werden niet gewond tijdens de overval. Ze waren er wel zeer zwaar onder de indruk van.

Dexia opent nieuw kantoor op Wall Street van Borgerhout Borgerhout Vandaag van woensdag 7 maart 2012

BORGERHOUT – Met haar talrijke bankkantoren noemen sommigen de Turnhoutsebaan het Wall Street van Borgerhout. Sinds enkele weken met een gloednieuw Dexia-kantoor.

Het nieuwe Dexia-kantoor op de Turnhoutsebaan heeft Borgerhout een bankkantoor van formaat bezorgd. Want met maar liefst 15 automaten, waarvan 10 geld-automaten, is het de grootste automatenbatterij van Dexia in België. En dit in Borgerhout.

Maar er is meer. Dexia wil voor haar klanten een open en uiterst toegankelijk kantoor zijn. Direct en persoonlijk contact met alle klanten, zonder veiligheidsglas.

Wanneer de grote schuifdeur ’s middags opengaat, stromen de klanten binnen in één grote open zone. Er zijn geen barrières meer.

De belangrijke investering in het nieuwe kantoor toont aan dat Dexia in Borgerhout gelooft.

Dexia blijft zich ondanks de financiële crisis engageren op lokaal vlak. Tijdens de openingsreceptie van het nieuwe kantoor reikte het een prijs uit aan drie Borgerhoutse sportclubs.

Gazet van Borgerhout in de Pers De Interne Keuken van Radio 1 van 3 maart 2012

De Interne Keuken van Radio1 interviewde de Gazet van Borgerhout

Is het een krant? Is het een weekblad? Is het een vrouw?

Het is een website. Met videoreportages over het leven in de Antwerpse deelgemeente Borgerhout. Een mini-tv station met hyperlokaal nieuws, gemaakt door de inwoners zelf. Een initiatief van ex-VRT-journalist Paul Van Goethem. In een vorig leven deed hij in opdracht van de VN aan samenlevingsopbouw in Liberia, een land dat jarenlang werd geteisterd door een gruwelijke burgeroorlog. Hoe leer je mensen die gewend zijn om elkaar uit te moorden opnieuw samenleven? En kan je dezelfde trucs ook hier bij ons toepassen? Want dat is wat hij na zijn terugkeer is beginnen doen. Is Borgerhout het Liberia van het noorden en kan je met huis-, tuin- en keuken-tv de wereld redden? Klinkt als iets dat de Openbare Omroep zou moeten interesseren.

Ga naar "Gazet van Borgerhout in de pers"

Homejacking in appartement Turnhoutsebaan Borgerhout Vandaag van zondag 5 maart 2012

BORGERHOUT – In een appartement aan de Turnhoutsebaan vond vrijdagnacht een homejacking plaats. De slachtoffers kregen raken klappen. Eén slachtoffer kreeg een mes op de keel en werd met de dood bedreigd. Tijdens de homejacking werd een laptop, een GSM en een geldsom buitgemaakt.

In de nacht van 2 op 3 maart 2012 omstreeks middernacht werden twee personen overvallen in hun appartement aan de Turnhoutsebaan. De toegangsdeur tot het gebouw werd geforceerd. Nadien werd de deur van het appartement op de tweede verdieping ingestampt.

De slachtoffers, een man van Poolse en een vrouw van Roemeense afkomst, werden in hun bed door hun belagers aangevallen. De man werd herhaaldelijk op het hoofd geslagen. Ook de vrouw incasseerde rake klappen. Volgens de slachtoffers kreeg de man een mes op de keel gedrukt en werd er in het Engels geld geëist. Volgens hun relaas werd ermee gedreigd de man te doden. Nadat de vrouw een geldsom overhandigde, vetrokken de belagers. Ze namen ook een laptop en een GSM mee.

De slachtoffers konden de politie verwittigen en werden voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht. Daar werden lichte verwondingen vastgesteld. De politie stelt een onderzoek in. Voorlopig werd niemand gearresteerd.

Districtssecretaris onder vuur na facebook-publicatie Borgerhout Vandaag van zondag 5 maart 2012

BORGERHOUT - De districtssecretaris van Borgerhout heeft op facebook zijn persoonlijke mening over het wijkcirculatieplan van Borgerhout gepubliceerd. N-VA noemt dit onaanvaardbaar want een stadsambtenaar moet ten allen tijde strikt neutraal blijven.

Districtsvoorzitter Wouter Vanbesien vindt echter dat de hoogste ambtenaar van Borgerhout geen professionele fout maakte en zal daarom niet ingaan op de vraag van N-VA om hem te berispen.

Of het slim was om één en ander op facebook te plaatsen, laat hij over aan de appreciatie van de man zelf.

Maar ook de Borgerhoutse CD&V-politica Nahima Lanjri bekritiseerde de facebook-mededeling. Intussen heeft ze in een brief aan de Vlaamse minister voor Mobiliteit vaste flitscamera’s voor de Turnhoutsebaan aangevraagd. Wouter Vanbesien staat achter dit verzoek.

Eensgezindheid over flitspalen. Maar niet over het wijkcirculatieplan dat volgens Lanjri een Berlijnse muur doorheen Borgerhout zal creëren.

CD&V : "Alle doorgangen afsluiten is naïef en onrealistisch" Borgerhout Vandaag van donderdag 1 maart 2012

BORGERHOUT - De Borgerhoutse CD&V politica Nahima Lanjri noemt de laatste versie van het wijkcirculatieplan van Borgerhout naïef en onrealistisch.

In dat plan worden alle doorgangen tussen de Turnhoutsebaan en de Plantijn en Moretuslei voor auto’s onmogelijk gemaakt. Dit is het gevolg van fel protest van de Kroonstraat. Daar verwachten ze een verhoogde verkeersdruk ten gevolge van het toekomstig autovrij Moorkensplein.

Lanjri vreest voor een verkeersinfarct en Mortselse toestanden in Borgerhout. Ze betreurt ook het gebrek aan overleg en de selectieve communicatie van het district.

Maar ook de communicatie van de districtsschepen over de senioren in Borgerhout wordt door Lanjri niet geapprecieerd.

De winkeliersvereniging van de Turnhoutsebaan vindt het gebrek aan communicatie van het district bizar.

Reportages Borgerhout Vandaag : Overzicht Borgerhout Vandaag

Terug naar homepage

Reportages 2012

Reportages 2011