De Gazet van Borgerhout

Brengt nieuws uit onze buurt

Borgerhout Vandaag

Email : info@gazetvanborgerhout.be

Alle reportages van december 2011

Terug naar homepage

Reportages 2012

Reportages 2011

 • Sint-Erasmusziekenhuis in Borgerhout wordt niet gesloten
 • Congolese betoging start rustig aan Kievitplein
 • Komt Annemie Turtelboon naar Borgerhout?
 • Politie ontdekt cannabisplantage in Borgerhout
 • Nahima Lanjri wint Groot Dictee der Onderhandelingstaal
 • Reuzologe onderzoekt onrustige Reuzen van Borgerhout
 • Leerlingen IMS doen mee aan Soep op de Stoep
 • Nieuw Reuzenlied voor Borgerhoutse Reuzen
 • Nederlands architectenbureau ontwerpt nieuw Moorkensplein
 • Samenwerken aan een levendige Turnhoutsebaan

 

Sint-Erasmusziekenhuis in Borgerhout wordt niet gesloten Borgerhout Vandaag van zaterdag 24 december 2011

BORGERHOUT - “Geneeskunde voor het Volk” heeft met een geïmproviseerde kerststal aan de ingang van het Sint-Erasmusziekenhuis in Borgerhout actie gevoerd. De organisatie beweert dat het ziekenhuis dichtgaat. De woordvoerder van dit ZNA-ziekenhuis ontkent dit.

Geneeskunde voor het Volk schrijft dat het ziekenhuis sluit. Maar in een interview geeft het wel toe dat bevallingen er mogelijk blijven tot 2018.

Moeder Maria van de Kerststal van Geneeskunde voor het Volk kan dus voor de bevalling van haar kindje Jezus nog zeker zeven jaar terecht in het Sint-Erasmusziekenhuis. Maar ook voor andere medische zorgen.

Het Sint-Erasmusziekenhuis blijft dus in Borgerhout, weliswaar met een gewijzigd medisch aanbod. Over de recente berichten en acties van Geneeskunde voor het Volk is de directie daarom niet te spreken.  

Het ziekenhuis overweegt juridische stappen indien deze beschadigingsoperatie zich verderzet.

Congolese betoging start rustig aan Kievitplein Borgerhout Vandaag van vrijdag 23 december 2011

BORGERHOUT/ANTWERPEN - Aan het Kievitplein naast het Centraal Station is een betoging gestart van Congolezen die niet akkoord gaan met de verkiezingsuitslag in Congo. Het aantal aanwezigen wordt geschat op zo'n 750. Alles verloopt voorlopig vreedzaam en rustig.

De organisatoren hadden vooraf opgeroepen om te betogen in een gemoedelijke en respectvolle sfeer.

De Congolese gemeenschap van Antwerpen zorgt voor een eigen ordedienst om scenario’s te vermijden zoals in Brussel. Daar waren de voorbije dagen bij soortgelijke betogingen rellen ontstaan en vielen er gewonden.

De betoging wordt ontbonden aan het nieuwe justitiepaleis.

Komt Annemie Turtelboon naar Borgerhout? Borgerhout Vandaag van woensdag 21 december 2011

BORGERHOUT - Minister van Justitie Annemie Turtelboom kwam voor de opening van een tentoonstelling van Borgerhoutse kunstenaars speciaal naar Borgerhout.

We vroegen haar of ze van plan is om in Borgerhout te komen wonen omwille van de verkiezingen volgend jaar.

Een concreet antwoord gaf Turtelboom niet. Maar ze was wel onder de indruk van het mooie districtshuis en van de tentoongestelde kunstwerken.

De tentoonstelling met werken van Van Houtven, Ryckaert en Daniele Van Os loopt nog tot 24 december in het Districtshuis van Borgerhout

Politie ontdekt cannabisplantage in Borgerhout Borgerhout Vandaag van dinsdag 20 december 2011

BORGERHOUT - De Antwerpse politie heeft in de Wilrijkstraat in Borgerhout, vlakbij de Sporthal aan de Plantijn en Moretuslei,  een cannabisplantage ontdekt.

Op de eerste verdieping van een vrijwel leegstaand kantoorgebouw werden ongeveer vijfhonderd plantjes aangetroffen. De ramen van deze verdieping waren verduisterd en gecondenseerd.

De professionele plantage van honderd vierkante meter werd ontdekt toen de politie en brandweer ter plaatse kwamen voor een gaslek.

De politie ontmantelde de plantage en startte een onderzoek naar de eigenaars ervan.

Nahima Lanjri wint Groot Dictee der Onderhandelingstaal  Borgerhout Vandaag van maandag 19 december 2011

BORGERHOUT - De Borgerhoutse politica Nahima Lanjri heeft het Groot Dictee der Onderhandelingstaal gewonnen. In deze wedstrijd van de VRT-Radio liet ze bekende journalisten en collega’s uit de Wetstraat ver achter zich.

Lanjri is zeer blij dat ze deze overwinning als vrouw en als Borgerhoutse heeft binnengehaald. Dat ze zo sterk is in Nederlands wijt ze vooral aan de leraar Nederlands van haar vroegere school in Borgerhout.

Enkele jaren geleden eindigde Lanjri als derde in het bekende Groot Dictee der Nederlandse taal.

 

Reuzologe onderzoekt onrustige Reuzen van Borgerhout Borgerhout Vandaag van maandag 19 december 2011

BORGERHOUT - Volgens welingelichte bronnen zijn de vier reuzen van Borgerhout sinds enkele dagen erg onrustig. Ze zouden onder elkaar fluisteren en aan de ramen van het reuzenhuis prutsen. 

Omwille van hun raar gedrag werd in het districtshuis van Borgerhout een spoedvergadering belegd.  

Het district doet nu beroep op Reuzologe Mitzy Van den Eynde om te begrijpen wat er aan de hand is met de vier reuzekes.

Districtsvoorzitter Wouter Vanbesien wordt permanent op de hoogte gehouden van de situatie.

Leerlingen IMS doen mee aan Soep op de Stoep Borgerhout Vandaag van maandag 12 december 2011

BORGERHOUT - De leerlingen van het IMS aan de Turnhoutsebaan hebben een succesvolle Soep op de Stoep actie georganiseerd. Ze zamelden hiermee geld in voor de strijd tegen kinderarmoede.

En dat is nodig, want in België groeit één op vijf kinderen op in armoede. Een schande in onze samenleving. Soep op de stoep strijdt tegen dit onrecht. Thuis actrice Janine Bischops is meter van Soep op de stoep en kwam de leerlingen van het IMS meehelpen.

De leerlingen interviewden voor één keer zelf de directeur van hun school. Ze vroegen hem waarom ook hij soep op de stoep steunt.

Soep op de stoep in onze buurt :

 • Op 13/12/2011 van 12u30 tot 13u30 Sociale Verhuurkantoren Antwerpen Langstraat 102 2140 Borgerhout

 • Op 14/12/2011 van 09u30 tot 15u00 Filet Divers aan de Delhaize,  Plantin en Moretuslei 1

 • Op 16/12/2011 van 10u00 tot 12u00 Parochie O.L.V. ter Sneeuw Wekelijkse Markt  Laar 72 2140 Borgerhout

Meer info op www.soepopdestoep.be

Nieuw Reuzenlied voor Borgerhoutse Reuzen Borgerhout Vandaag van vrijdag 9 december 2011

BORGERHOUT - Van Hop-sa-sa, van fa-la, la, la. Het is het refrein van het Reuzenlied dat donderdagavond wel honderd keer door zeven Borgerhoutse zangkoren en een enthousiast publiek werd gezongen in de Roma. En, voor de eerste met een nieuwe tekst.

Een opmerkelijke verschijning, de vier Reuzekes  van Borgerhout die in de Roma tijdens de pauze voorzichtig de trappen afdalen en het publiek met een reuzekesdans verrassen.  En dan is er plots een flashmob, de tweede verrassing van de avond.

Maar even later klinkt in de zaal van de Roma opnieuw het Reuzenlied. Omwille van het Reuzenjaar met een nieuwe tekst van de hand van jeugdauteur Noëlla Elpers.

Tijdens de zevende jaargang van Bekoorlijk Borgerhout werden natuurlijk ook andere liedjes gezongen. Voor een enthousiast publiek, dat uit volle borst meezong met de koren van Borgerhout.

Nederlands architectenbureau ontwerpt nieuw Moorkensplein Borgerhout Vandaag van woensdag 7 december 2011

BORGERHOUT - Het Nederlandse architectenbureau ‘Buro Lubbers’ is door een vakjury definitief geselecteerd om het nieuwe Moorkensplein in Borgerhout te ontwerpen. Architect Peter Lubbers legde dit weekend aan de bewoners van het Moorkensplein zijn schetsontwerp voor. 

De Nederlandse landschapsarchitect Peter Lubbers wil het Districtshuis op het Moorkensplein laten opgaan in een nieuw plein dat van gevel tot gevel loopt. Hij wil de huidige focus op het formele Districtshuis verleggen naar een echte ontmoetingsplek voor de mensen. Hij voorziet alvast veel groen met een 20-tal hoogstammige bomen.

Omdat Lubbers de bewoners volop wil betrekken in het ontwerp van het nieuwe plein, ging hij voorbije zaterdag in het Districtshuis in dialoog met ongeveer  zeventig bewoners ervan. Volgens Lubbers waren de buurtbewoners zeer enthousiast en deden ze goede suggesties. Het nieuwe Moorkensplein wordt zeker en vast autovrij. Maar bus 32 van De Lijn zou wel over het plein blijven rijden. En dat riep vragen op bij de buurtbewoners.

Om de bereikbaarheid van het plein te garanderen, voorziet Peter Lubbers oplossingen zoals verdwijnpaaltjes.

In maart volgend jaar stelt Buro Lubbers het definitief plan en de maquette van het nieuwe Moorkensplein voor. De start van de werken is voorzien in 2013.

Meer info : http://www.burolubbers.nl/ en http://www.antwerpen.be/docs/Stad/Districten/Borgerhout/DNA54_52-59_Borgerhout.pdf

Samenwerken aan een levendige Turnhoutsebaan Borgerhout Vandaag van dinsdag 6 december 2011

BORGERHOUT - De Turnhoutsebaan had het de voorbije jaren moeilijk wegens een slecht imago en talrijke leegstaande winkels. Maar dat is aan het veranderen.

Om die trend te ondersteunen, werken het district Borgerhout, de stad Antwerpen en de winkeliersvereniging Voorstad voortaan samen.

Tijdens een netwerkavond in het Districtshuis lanceerde Winkeliersvereniging Voorstad alvast een speciale eindejaarstombola. Deelnemen kan tot 15 januari. De eerste prijs is een reuze fles wijn van achttien liter. Maar er zijn ook aankoopbonnen van 250 en 150 euro te winnen.

Reportages Borgerhout Vandaag : Overzicht Borgerhout Vandaag

Terug naar homepage

Reportages 2012

Reportages 2011