De Gazet van Borgerhout

Brengt nieuws uit onze buurt

Borgerhout Vandaag

Email : info@gazetvanborgerhout.be

Reportages van september 2011

Terug naar homepage

Reportages 2012

Reportages 2011

 • Welzijnsschakels Borgerhout wint het eerste Sociaal Reuzeke
 • Unizo uit felle kritiek op districtsbestuur Borgerhout
 • Spoorwegbrug Plantijn en Moretuslei wordt straatkunstwerk
 • Reuzenstoet 2011 eindigt met taart op het Laar
 • Wagen rijdt in op schoolkinderen
 • Wielerhelden in Boelaarpark
 • Den Dreihoek bestaat 30 jaar
 • Expo "Meester van het Licht" in Districtshuis
 • Spel en kinderplezier door Reuzenterras Moorkensplein
 • Buurtbewoners Kroonstraat kiezen voor een fietsstraat
 • Reuzenjaar officieel van start

 

 

Welzijnsschakels Borgerhout wint het eerste Sociaal Reuzeke Verslag op Borgerhout Vandaag

BORGERHOUT - In Borgerhout is een nieuw Reuzeke geboren. Het draagt de naam het 'Sociaal Reuzeke'. Het is geen echte reus maar wel een prijs waarmee het ACW Borgerhout lokaal vrijwilligerswerk wil bekronen.

Volksvertegenwoordiger Nahima Lanjri, reikte in het districtshuis het eerste Sociaal Reuzeke uit aan de organisatie Welzijnsschakels Borgerhout.  

De prijs van het publiek ging naar Vrijwilligerswerking Kras. Deze groep jongeren helpt belangeloos tijdens clubactiviteiten, buurtfeesten, toneelprojecten en zelfs bij een grote kuis.

Aan de prijs het Sociaal Reuzeke is een bedrag van 250 euro verbonden.Unizo uit felle kritiek op districtsbestuur Borgerhout Verslag op Borgerhout Vandaag

TURNHOUTSEBAAN -  "Het districtsbestuur van Borgerhout geeft onvoldoende steun aan de ondernemers van de Turnhoutsebaan in Borgerhout". Dat heeft Nico Volckeryck, voorzitter van Unizo Antwerpen Stad, in de marge van de 'Dag van de Klant' verklaard. 

Volckeryck noemt de Turnhoutsebaan een zeer diverse winkelstraat met een groot potentieel.Hij de Turnhoutsebaan deelde Volckeryck,  persoonlijk bloemen uit aan klanten en voorbijgangers. 

Dit jaar focust Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, op het belang van lokale ondernemers.  Spoorwegbrug Plantijn en Moretuslei wordt straatkunstwerk Verslag op Borgerhout Vandaag

BORGERHOUT - De grauwe spoorwegbrug aan de Plantijn en Moretuslei in Borgerhout is door twee kunstenaars omgetoverd tot een kleurrijk straatkunstwerk.

Ze lieten zich hierbij inspireren door de beroemde Antwerpse 16de Eeuwse drukker Christoffel Plantijn en diens schoonzoon Jan Moretus.

Tijdens de officiële inhuldiging van de kunstbrug mocht een tevreden Burgemeester Patrick Janssens voor één keer zelf graffiti spuiten. Als final touch spoot hij er het welbekende logo van Antwerpen op. Kunstenares Ephameron maakte nadien het werk definitief af.

Dankzij de actie “Buurt aan de Beurt” van de stad Antwerpen heeft Borgerhout met deze kunstwerken op de spoorwegbrug nu als het ware zijn eerste openluchtmuseum.


Reuzenstoet 2011 eindigt met taart op het Laar Verslag op Borgerhout Vandaag

BORGERHOUT - De Reuzenstoet van Borgerhout bracht dit jaar weer heel wat volk  op de been. Volgend jaar is het immers exact driehonderd jaar geleden dat de Borgerhoutse Reuzen voor de eerste keer door de straten dansten.

Aan alle stopplaatsen van de Reuzen langsheen het traject door Borgerhout stonden veel toeschouwers. Voor café Wilson aan het Boelaarpark dansten de Reuzen traditiegetrouw de Reuzendans. Dat deden ze ook aan de Roma op de Turnhoutsebaan en in het Reuzenhof, als het ware al jaren het stamcafé van de Reuzekens.

Paul Thys, de dansmeester van de Reuzen, geeft uitleg over de oorsprong van de reuzen.

Niet alleen de Borgerhoutse reuzen passeerden de revue. Er liepen ook grote en kleinere reuzen mee vanuit heel Vlaanderen. Dit jaar liep alvast de nieuwe reuzin Frieda van buurtvereniging Den Dreihoek, trots  voorop in de reuzenstoet.

Honderden mensen stonden op het Laar te wachten op de komst van de Reuzen van Borgerhout. Onder luid applaus werden ze door hen verwelkomd. Samen met districtsvoorzitter Wouter Van Besien sneed Reuzin een reuzen verjaardagstaart aan die aan alle aanwezigen werd uitgedeeld.

De Reuzenstoet van volgend jaar belooft nog een groter spektakel te worden. Men roept de bevolking van Borgerhout nu al op om zelf nieuwe reuzen te maken die in 2012 mee in de stoet mogen lopen.Wagen rijdt in op schoolkinderen Verslag op Borgerhout Vandaag

PLANTIJN EN MORETUSLEI - Aan het kruispunt van de Singel en de Plantijn en Moretuslei is een wagen ingereden op een groep overstekende schoolkinderen. Een kind van zes en een 49-jarige lerares zijn er erg aan toe. Drie andere kinderen raakten lichtgewond.

De schoolkinderen waren te voet op weg  van het Sint-Franciscus Instituut aan de Berchemlei naar de sporthal aan de Plantijn en Moretuslei.

Marij Preneel, de Districtsschepen van Borgerhout bevoegd voor Mobiliteit, vindt dat de Vlaamse overheid een verpletterende verantwoordelijkheid draagt.

Maar volgens het Agentschap Wegen en Verkeer van Antwerpen is dit kruispunt juist dankzij die aanpassingen van 2008 niet langer een zwart punt.  Anderzijds wijst het agentschap er op dat dit ongeval werd veroorzaakt door een autobestuurder die door het rode licht reed.


Wielerhelden in Boelaarpark Verslag op Borgerhout Vandaag

BOELAARPARK - Het Boelaarpark in Borgerhout biedt dezer dagen een mooie wandeltocht doorheen de wielergeschiedenis van ons land. Verspreid in het park staan tientallen afbeeldingen van wielerhelden van weleer. Van de mannen uit en van Borgerhout die de Belgische wielerfaam ooit mee op de internationale kaart hebben gezet.

Initiatiefnemer Pol Sipido, een jeugdvriend van de beroemde Borgerhoutse wielerheld, Stan Ockers, is fier over zijn boek. Hij schreef het boek naar aanleiding van de 175ste verjaardag van Borgerhout maar vooral als een eerbetoon aan bijna vergeten helden.

Op de vernissage van het boek Wielerhelden en de expo zelf, waren heel wat grote en kleine helden aanwezig. Samen wandelden ze de expositie als eerste bezoekers in.

Het boek wielerhelden is verkrijgbaar bij het district Borgerhout. Voor de expositie in het park moet je snel zijn want ze loopt maar tot eind september.


Den Dreihoek bestaat 30 jaar Verslag op Borgerhout Vandaag

DEN DREIHOEK- De buurtvereniging Den Dreihoek is al dertig jaar actief aan de grens tussen Antwerpen en Borgerhout. Die verjaardag werd uitgebreid gevierd in de straten van Den Dreihoek met een kinderatelier, een reuze dierenstoet, muziek en dans, een grote barbecue  en verschillende toespraken. 

Maar de grote attractie tijdens dit feestweekend was de eerste publieke uitstap van de nieuwe Borgerhoutse reus Frieda. Frieda is een giraf van wel vier meter hoog die twee apen aan zijn nek heeft hangen. Maar bij de eerste stappen van Fried liep het bijna mis. 

De feestvierders huldigden ook speciale borden in met uitleg over de oorsprong en geschiedenis van de straatnamen in de buurt. Voor Burgemeester Patrick Jansens is dit een goed initiatief. 

Het buurtfeest werd afgesloten met een optreden van de Spinelli Connection.Expo "Meester van het Licht" in Districtshuis Verslag op Borgerhout Vandaag

MOORKENSPLEIN - In het districtshuis loopt een hele maand de eerste retrospectieve tentoonstelling "Meester van het Licht" over de vergeten Borgerhoutse kunstschilder Jozef Posenaer.  Posenaer was een tijdgenoot van de bekende Antwerpse schilder Eugène Van Mieghem en Isidoor Opsomer.

De opening van de tentoonstelling Jozef Posenaer in het districtshuis werd zeer druk bijgewoond. Ongeveer vierhonderd belangstellenden konden daar voor de eerste keer een honderdtal werken van deze een beetje vergeten kunstenaar bewonderen.

Deze tentoonstelling loopt nog tot en met zondag 2 oktober.  In het weekend is er begeleid bezoek vanaf twee uur in de namiddag.Spel en kinderplezier door Reuzenterras Moorkensplein Verslag op Borgerhout Vandaag

MOORKENSPLEIN -  Tijdens het eerste weekend van het Reuzenjaar van Borgerhout hebben honderden kinderen op en rond het Moorkensplein naar hartenlust kunnen spelen. De straten rondom waren verkeersvrij gemaakt waardoor ze op het wegdek ervan, en op het plein zelf, mooie krijttekeningen konden maken. Sommigen verkozen papier, verf en penselen waarmee ze hun eigen reus kleurden.  De beste ervan worden later in het Ditrictshuis tentoongesteld.

Voor wie het iets hoger zocht, waren er stelten, ballen en tonnen waarop gelopen kon worden.

Maar vooral de reuzentrampoline was de meest spannende attractie. Want dankzij  een grote elastiek spring je daar al gauw tot wel zes meter hoog in de lucht! Met het bakkenspel komt het erop aan de bakken zo hoog mogelijk te stapelen zonder dat ze omver vallen.

De al iets oudere kinderen mochten voor één keer naar het dak klimmen, van het administratief centrum naast het politiekantoor. Vandaar zakten ze in rappel naar beneden. Spanning en adrenaline maar vooral veel plezier onder een stralende zon.


Buurtbewoners Kroonstraat kiezen voor een fietsstraat Verslag op Borgerhout Vandaag

KROONSTRAAT -  Onder het motto, “Kroonstraat Leeft, Kroonstraat Feest “, organiseerden de bewoners van de Kroonstraat een spetterend buurtfeest.  

In hun autovrij gemaakte straat aten en dronken zo’n veertig buren samen aan één lange tafel.

Naar aanleiding van een nieuw verkeers circulatieplan lanceerden de bewoners van de Kroonstraat vorig jaar de protestactie “Kroonstraat Te koop”. Want ze zijn bevreesd voor nog meer verkeer in hun drukke en onveilige straat.

Daarom stellen ze voor om van hun straat een fietsstraat te maken.

Ze hopen dat het district Borgerhout, het District Antwerpen en de Stad Antwerpen het voorstel van de fietsstraat zullen aanvaarden.


Reuzenjaar officieel van start Verslag op Borgerhout Vandaag

MOORKENSPLEIN - De vier reuzen van Borgerhout vieren sinds het voorbije weekend gedurende 13 maanden hun 300ste verjaardag. In en rond het Districtshuis aan het Moorkensplein werd met verschillende spektakels alvast begonnen met de festiviteiten.

Op de officiële openingsavond legde Districtsvoorzitter Vanbesien nog eens uit waarom de vier Borgerhoutse reuzen, Reus, Reuzin, Dolfijn en Kinnebaba tijdens een speciaal Reuzenjaar in de bloemetjes worden gezet.

Philip Heylen, Schepen voor Cultuur van de Stad Antwerpen, vertelde die avond aan Borgerhout Vandaag dat de Reuzen van Borgerhout voor hem een zeer fijne jeugdherinnering zijn.

Heylen wil trouwens laten onderzoeken of de Reuzen kunnen beschermd worden als UNESCO Werelderfgoed.


 
Reportages Borgerhout Vandaag : Overzicht Borgerhout Vandaag

Terug naar homepage

Reportages 2012

Reportages 2011