De Gazet van Borgerhout

Brengt nieuws uit onze buurt

Borgerhout Vandaag

Email : info@gazetvanborgerhout.be

Alle reportages van september 2012

Terug naar homepage

Reportages 2012

Reportages 2011

 

 • Mohamed Chakkar : "Het wordt geen Marokkaanse school" (video)
 • Geen verwarring meer over kiesbureau in Borgerhoutse school (video)
 • Man overlijdt na aanrijding met taxi op Luitenant Lippenslaan
 • Homejacker bejaarde Borgerhoutenaar krijgt 40 maanden cel
 • Aanhouding vermoedelijke aanstoker van rellen Borgerhout bevestigd
 • Bart De Wever over "Borgerhout is van iedereen" (video)
 • Expo over 30-jarig bestaan Dienstencentrum Den Bleek en omgeving in Borgerhout (foto's)
 • Kordaat politieoptreden dwingt samenscholingsverbod af in Borgerhout (video)
 • Samenscholingsverbod na nieuwe sms-oproep tot demonstratie in Borgerhout op woensdag
 • "Reuzenpolitie" voorkomt rellen in Borgerhout (video)
 • Woning beschoten in Borgerhout
 • Buurtbewoners herstellen vernielde mozaïeken op Jan De Laetplein
 • Oproep tot demonstratie tegen anti-islamfilm in Borgerhout
 • Winkeliersvereniging Turnhoutsebaan in actie met gratis reuzentaart en etalage-advies (video)
 • Emotionele oproep na vernieling mozaïeken kunstwerken (video)
 • Mozaïeken kunstwerken "voor het zitvlak" op Jan De Laetplein
 • Wordt Borgerhout het Soho van Antwerpen? (video)

Reportages Borgerhout Vandaag : Overzicht Borgerhout Vandaag

Terug naar homepage

Reportages 2012

Reportages 2011

Mohamed Chakkar : "Het wordt geen Marokkaanse school" (video)

Borgerhout Vandaag van donderdag 27 september 2012

BORGERHOUT - “Marokkanen krijgen aparte school”. Dat was de kop van een artikel in de Gazet van Antwerpen over het plan van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen om in Borgerhout te starten met kleuteronderwijs en een eerste leerjaar basisonderwijs voor 64 kinderen. De toekomstige locatie is de Hoge Weg waar nu nog een autoparking ligt. En daar vragen we de initiatiefnemer om meer uitleg.

Chakkar zegt onmiddellijk dat het geen Marokkaanse school zal worden maar wel een school waar kinderen goed onderwijs zullen krijgen. Want volgens hem klagen heel wat ouders over onvoldoende kwaliteitsonderwijs in Antwerpen.

Tijdens de lesuren is Nederlands verplicht, maar niet daarbuiten. “Wat mij betreft mogen de kinderen op de speelplaats Chinees spreken of welke taal dan ook; de speelplaats is van de kinderen." zegt hij.

Volgens hem wordt hiermee niet afgeweken van de stelling dat taal een bindmiddel is voor integratie en sociale cohesie. “Nederlands is tijdens de lessen verplicht want het is van essentieel belang om zich binnen onze samenleving te kunnen bewegen.” verduidelijkt Chakkar.

De nog op te richten school kreeg de naam Iqra, Arabisch voor leren, en heeft aandacht voor de achtergrond en het individu van de leerling. De directeur van de school IMS in Borgerhout wil alvast samenwerken.

Het kabinet van Schepen voor Onderwijs van Antwerpen noemde de komst van de Iqra-school naar Borgerhout voorbarig. Want er zijn nog meer scholen geïnteresseerd in de locatie aan de Hoge Weg. Volgende maand wordt hierover een beslissing genomen.

Geen verwarring meer over kiesbureau in Borgerhoutse school (video)

Borgerhout Vandaag van donderdag 27 september 2012

BORGERHOUT - In Borgerhout kregen 2700 kiezers een oproepingskaart om voor de verkiezingen van 14 oktober te stemmen in de school IMS Turnhoutsebaan 226. Maar die school had opdracht gekregen om het stembureau op een ander adres van de school te organiseren. Verwarring dus.

Maar dankzij een afspraak van vandaag tussen de schooldirecteur en de stad Antwerpen wordt het kiesbureau wel degelijk in de school IMS Turnhoutsebaan 226 geïnstalleerd.

Man overlijdt na aanrijding met taxi op Luitenant Lippenslaan

Borgerhout Vandaag van woensdag 26 september 2012

BORGERHOUT - Op de Luitenant Lippenslaan werd om acht uur ’s morgens een voetganger door een taxi aangereden. Hij liep hierbij levensgevaarlijke verwondingen op en overleed in de loop van de dag. Dat heeft de politie van Antwerpen gemeld.

Toen een 80-jarige man deze morgen op enkele meters van de Zwitserse Apotheek de Luitenant Lippenslaan overstak, werd hij door een taxi aangereden. De 32-jarige taxibestuurder had de man te laat opgemerkt om nog te kunnen remmen of stoppen.

Het slachtoffer kwam tegen de voorruit van de taxi terecht en werd daarna zwaar op het wegdek geslingerd. De 80-jarige man werd in kritieke toestand naar het Middelheimziekenhuis gebracht. Daar is hij in de loop van de voormiddag aan zijn verwondingen overleden.

De taxibestuurder en zijn twee passagiers werden bij de aanrijding niet gewond.

Homejacker bejaarde Borgerhoutenaar krijgt celstraf van 40 maanden

Borgerhout Vandaag van dinsdag 25 september 2012

ANTWERPEN - De jongeman Yassine B. die vorig jaar inbrak bij een 84-jarige Borgerhoutenaar is door de bijzondere kamer van de jeugdrechtbank veroordeeld tot veertig maanden cel. Zijn kompaan Ilyas El H. werd tijdens die inbraak door het bejaarde slachtoffer neergestoken en stierf enkele uren later. Beide inbrekers waren toen minderjarig.

Yassine B. was 17 jaar oud toen hij in oktober vorig jaar een homejacking pleegde bij de 84-jarige Roger Verheyen in Borgerhout. Na de feiten dook hij onder op Linkeroever. Een week later gaf hij zich aan bij de politie en werd hij overgebracht naar een gesloten instelling. Een jeugdrechter besliste toen om hem uit handen te geven teneinde hem als een volwassene te berechten.

De openbaar aanklager eiste vijf jaar cel tegen Yassine die al herhaaldelijk met de jeugdrechter in aanraking was gekomen. Zijn advocaat voerde verzachtende omstandigheden aan zoals de bekentenis, een groot schuldbesef en de brief die Yassine schreef naar het slachtoffer om zijn spijt te betuigen voor de inbraak.

De rechter : "Ik lig er niet wakker van dat u uw leven betert. Maar lig jij er wakker van? Besef jij dat als je in de fout blijft gaan, je straks jarenlang in de gevangenis zult zitten". Yassine: "U kunt het misschien moeilijk geloven, maar ik ben dit criminele leventje echt beu."

Uit vrees voor represailles verlieten het 84-jarige slachtoffer van de inbraak en zijn echtgenote hun woning in Borgerhout. Sindsdien leven ze ondergedoken. De ouders van de veroordeelde werden burgerrechtelijk aansprakelijk gesteld voor de kosten, omdat ze faalden in de opvoeding (eigen berichtgeving en Pagia).

Aanhouding vermoedelijke aanstoker van rellen Borgerhout bevestigd

Borgerhout Vandaag van maandag 24 september 2012

ANTWERPEN/BORGERHOUT - De raadkamer in Antwerpen heeft maandagnamiddag de aanhouding van de 30-jarige Hicham C. bevestigd. Dit lid van Sharia4Belgium wordt ervan verdacht één van de aanstokers van de rellen in Borgerhout te zijn.

Hicham C. was aanwezig op de Drink in Borgerhout op 15 september, waar een betoging plaats vond tegen de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims'. Hij citeerde er koranverzen en riep zijn toehoorders op de eer van de profeet te verdedigen. Hij werd toen gedurende enkele uren bestuurlijk aangehouden. Enkele dagen later werd Hicham C. na een huiszoeking door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van het aanzetten tot haat of geweld jegens niet-moslims.

BEROEP

Walter Damen, de advocaat van Hicham C., gaat in beroep tegen de verlenging van de aanhouding van zijn cliënt. Damen vindt dat het dossier onvoldoende elementen bevat. Volgens hem gaat het hier over een dossier waarin de grens tussen vrije meningsuiting en een strafbaar element afgetoetst moet worden. “Want in onze huidige mediamaatschappij is het zo gemakkelijk om iets op Youtube te zetten.” argumenteert Damen.

Gezien het aangetekende beroep verschijnt zijn cliënt binnen de vijftien dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling.

Bart De Wever over "Borgerhout is van iedereen" (video)

Borgerhout Vandaag van zaterdag 22 september 2012

BORGERHOUT - Na de tumultueuze demonstratie van vorige week in Borgerhout, stelde Bart De Wever de slogan “‘t Stad is van iedereen” in vraag. In een persbericht zei hij toen : “De leidraad kan niet langer zijn dat het stad van iedereen is.” Hiermee barstte in Antwerpen de verkiezingscampagne in alle hevigheid los.

Wij doken intussen in ons archief en vonden dit stukje interview terug. We stelden hem daarin de vraag : “Wat verkiest u? Borgerhout is van iedereen? Of Iedereen is van Borgerhout?”

Bart De Wever : “Het één kan niet zonder het andere. Borgerhout is van iedereen is een prachtige gedachte, maar dat kan alleen als iedereen van Borgerhout is. … Het één bestaat niet zonder het andere. Je zou die twee in één adem moeten uitspreken.”

Een uitspraak, zoals gezegd uit ons archief van zeven maanden geleden. En vandaag met relevante waarde, in de eerste plaats voor Borgerhout maar ook voor Antwerpen.

Expo over 30-jarig bestaan Dienstencentrum Den Bleek en omgeving in Borgerhout (foto's)

Borgerhout Vandaag van donderdag 20 september 2012

BORGERHOUT – In Den Bleek in Borgerhout werd vandaag een tentoonstelling met oude foto’s en voorwerpen geopend. Ze geven een mooi beeld van de geschiedenis van Den Bleek en van enkele wijken in Borgerhout. Deze expo is een onderdeel van de festiviteiten van het 30-jarig bestaan van Dienstencentrum Den Bleek van Zorgbedrijf Antwerpen.

Vanaf vandaag wordt het 30-jarig jubileum van het Borgerhoutse dienstencentrum Den Bleek in Borgerhout gevierd met de tentoonstelling ‘Herinneringen aan de tijd van toen en de oorsprong van dienstencentrum Den Bleek’. Deze expo toont allerlei voorwerpen en foto’s uit het midden van de vorige eeuw.

Gratis catalogus

Alle bezoekers van de tentoonstelling krijgen gratis een mooie catalogus met mooie foto’s van de oude garenblekerij ‘Den Bleek’, de kaarsenfabriek ‘Den Bougie’ en de staking voor algemeen stemrecht die in 1893 in Borgerhout vijf doden eiste.

De tentoonstelling loopt van donderdag 20 september vanaf 14 uur tot en met vrijdag 5 oktober 2012. Ze is open op weekdagen van 9 tot 17 uur. Dienstencentrum Den Bleek Montenstraat 4 2140 Borgerhout

Opendeurdagen

Op vrijdag 21 september (van 14 tot 17.30 uur) en op zaterdag 22 september (van 11 tot 19 uur) organiseert Den Bleek ook opendeurdagen met een bodega, een tombola, infostands en muziek. Op vrijdag is er allerlei lekkers in de tearoom en op zaterdag is er een feestmenu ‘uit de tijd van toen’.

Kordaat politieoptreden dwingt samenscholingsverbod af in Borgerhout (video)

Borgerhout Vandaag van woensdag 19 september 2012

BORGERHOUT - In sms-berichten was in Borgerhout opnieuw opgeroepen tot een demonstratie tegen de anti-islamfilm ‘Innocence of Muslims. Daarom had de stad Antwerpen een samenscholingsverbod afgekondigd dat deze middag tot 29 arrestaties heeft geleid.

Niet alleen de politie maar ook lokale jeugdwerkers maanden jongeren aan De Drink in Borgerhout om te vertrekken. En er waren ook bezorgde ouders die ter plaatse kwamen om hun kinderen uit de buurt van de illegale demonstratieplaats weg te halen. Terecht, want de politie trad zeer kordaat op tegen potentiële demonstranten.

Lid Sharia4Belgium aangehouden

Intussen leidde een onderzoek van het parket van Antwerpen naar de exacte omstandigheden van het tot stand komen van de demonstratie van zaterdag tot een huiszoeking bij een 30-jarig man. Dit lid van Sharia4Belgium wordt ervan verdacht één van de aanstokers van de rellen te zijn. Hij werd gehoord en voor de onderzoeksrechter geleid, die hem heeft aangehouden op verdenking van het aanzetten tot haat of geweld jegens niet moslims.

"Het parket van Antwerpen kan dergelijke vormen van criminaliteit, die de verzuring en onleefbaarheid van onze samenleving in de hand werken, niet tolereren." verklaarde de woordvoerder van het parket aan de Gazet van Borgerhout.

Belangrijk, want sommige Belgische moslims die Sharia4Belgium en de demonstraties in Borgerhout openlijk afkeurden, ontvangen sindsdien bedreigingen.

Samenscholingsverbod na nieuwe sms-oproep tot demonstratie in Borgerhout op woensdag

Borgerhout Vandaag van dinsdag 18 september 2012

ANTWERPEN/BORGERHOUT - Via sms wordt opnieuw opgeroepen om op woensdag 19 september te manifesteren tegen de film 'Innocence of Muslims'. Daarom heeft de stad beslist om een samenscholingsverbod uit te vaardigen van 12 tot 24 uur.

De nieuwe oproep gaat opnieuw over een niet-aangevraagde demonstratie tegen de film 'Innocence of Muslims' op woensdag 19 september in de namiddag in Drink te Borgerhout. Daarom heeft de stad beslist om morgen een samenscholingsverbod uit te vaardigen. Van 12 tot 24 uur zijn groepen van meer dan vier personen verboden in de sector die begrensd wordt door de straten Sint-Elisabethstraat – Korte Zavelstraat - Handelstraat – Onderwijsstraat – Pothoekstraat – Vlagstraat – Guldensporenstraat – Statielei – Turnhoutsebaan – Carnotstraat – Dambruggestraat (deze straten inclusief).

De stad benadrukt dat het afgelopen zaterdag niet mogelijk was om een samenscholingsverbod uit te vaardigen wegens de geplande reuzenstoet en braderij.

Voorbije zaterdag werden 230 demonstranten administratief aangehouden. Voor twee meerderjarigen en één minderjarige werd een gerechtelijk procesverbaal opgesteld, onder meer voor verboden wapendracht. Alle gearresteerden mogen nog een GAS-boete, combitaks en/of alternatieve sanctie verwachten. Er werd vandaag niemand gearresteerd of voor de onderzoeksrechter geleid naar aanleiding van de feiten van zaterdag.

"Reuzenpolitie" voorkomt rellen in Borgerhout

Borgerhout Vandaag van maandag 17 september 2012

BORGERHOUT – Onze reportage gaat uiteraard over de demonstratie van moslimjongeren zaterdag in Borgerhout. Maar ook over de succesvolle 300ste reuzenstoet die dezelfde dag door de straten trok. Dankzij het kordate optreden van de Antwerpse politie werden rellen voorkomen en werd die reuzenstoet niet gehinderd. Sommige Borgerhoutenaren noemden de Antwerpse politie die dag voor één keer “reuzenpolitie”.

Eerst naar de demonstratie dus. Vrijdag was er een sms-bericht verspreid waarin werd opgeroepen om aan de Drink te betogen tegen de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims'. Ongeveer 200 jongeren gaven hier gehoor aan. Toen de demonstranten de Turnhoutsebaan wilden optrekken, greep de politie in. De hele groep manifestanten werd door de politie ingesloten en één voor één bestuurlijk aangehouden. In het totaal werden 230 personen bestuurlijk aangehouden.

Middenstandsorganisatie Unizo maar ook politici hebben intussen de niet aangevraagde demonstratie afgekeurd. Ze zijn wel vol lof over de kordate aanpak van de politie.

Geslaagde Reuzenstoet

Maar eigenlijk is de 300ste Reuzenstoet van Borgerhout met 1.000 deelnemers en zeker 20.000 toeschouwers het nieuws van de dag. Want voor de verjaardag van de vier Reuzen van Borgerhout werden 50 nieuwe reuzen gemaakt. Door inwoners van Borgerhout, en vooral door veel schoolkinderen. Miss IMS, de reus van het Instituut Maris Stella, werd tot de mooiste reus verkozen.

Een lokale bakker had voor de gelegenheid een reuzentaart van 4 meter op 2 meter gemaakt. En die werd door de winkeliersvereniging van de Turnhoutsebaan gratis aan alle bezoekers aangeboden.

’s Avonds bezochten heel wat mensen het Krugerplein waar verschillende spektakels te zien waren. Met als verrassing een optreden van feeërieke lichtgevende reuzen. En om de 300ste reuzenstoet van Borgerhout definitief af te sluiten was er in de Roma een uitverkocht Reuzenbal met Discobar A Moeder en een Halve Euro. Een mooie afsluiter voor een bewogen maar vooral feestelijke dag in Borgerhout.

Woning beschoten in Borgerhout

Borgerhout Vandaag van zondag 16 september 2012

BORGERHOUT - Zondagochtend werden minstens 5 schoten afgevuurd op een woning in de Generaal Eisenhouwerlei. Er vielen geen gewonden. Er zou geen verband zijn met de demonstratie van zaterdag in Borgerhout.

Rond 6u30 deze morgen hoorde een bewoner van een woning in de Generaal Eisenhowerlei knallen op straat. Plots hoorde hij vanuit zijn bed dat een ruit van één van de ramen van zijn woning aan diggelen ging.

Toen hij aan het raam ging kijken zag hij een man staan die hem teken deed in de richting van de Turnhoutsebaan. Het was een getuige die eveneens opgeschrikt was door de knallen en drie mannen had zien weglopen.

Ter plaatse bleek dat de woning van de benadeelde was beschoten. Een raam en de gevel waren beschadigd. Op het voetpad ter hoogte van de woning vond de politie kogelhulzen terug. Aan de overzijde van de straat werd nog een kogel gevonden.

Nazicht naar de drie verdachten leverde geen resultaat op.

De politie onderzoekt de zaak. Naar verluidt is er geen verband met de demonstratie van gisteren.

Buurtbewoners herstellen vernielde mozaïeken op Jan De Laetplein

Borgerhout Vandaag van vrijdag 14 september 2012

BORGERHOUT - Buurtbewoners zijn vandaag gestart met het herstellen van de mozaïeken op het Jan De Laetplein. De mozaïeken werden deze week gedeeltelijk vernield, 24 uur na de feestelijk inhuldiging ervan.

Verschillende inwoners van Borgerhout reageerden na het persartikel in het Nieuwsblad over de vernielde kunstwerken. Op Gazet van Borgerhout deed de verbouwereerde kunstenaar Krist Van ’t Hof een opmerkelijke oproep aan de daders van deze vandalenstreek. Buurtbewoners boden intussen spontaan hun medeleven en vooral hun helpende hand aan om dit project vooralsnog tot een goed einde te brengen.

In een persbericht laat de stad Antwerpen vandaag weten dat het de buurtbewoners helpt met de herstellingswerken. Hiermee wil de stad tonen dat het buurtprojecten blijft ondersteunen en dat het van het plein een ontmoetingsplek voor de buurt wil maken.

Oproep tot demonstratie tegen anti-islamfilm in Borgerhout

Borgerhout Vandaag van vrijdag 14 september 2012

BORGERHOUT – In een SMS-bericht worden moslims opgeroepen om zaterdagmiddag in Borgerhout te demonstreren tegen de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims' die op verschillende plaatsen in de wereld tot gewelddadige opstootjes heeft geleid. De politie onderzoekt deze oproep.

In het bericht staat dat moslims nu zaterdag om 15u00 aan de Drink in Borgerhout zullen demonsteren. “ Wij zijn bereid om met onze zielen en harten te strijden voor onze geliefde profeet al is het de dood die ons tegemoet komt.” en “Wie liefde heeft voor de Profeet moet aanwezig zijn.”

Volgens Fons Bastiaenssens, woordvoerder van de Antwerpse politie, nemen de gespecialiseerde diensten het bericht au serieux en wordt het nu verder onderzocht. Hij voegt er aan toe dat er in elk geval geen aanvraag voor zo’n manifestatie werd ingediend.

Het bewuste SMS-bericht kwam terecht bij één van de bestuursleden van de lokale winkeliersvereniging Voorstad die vervolgens de politie op de hoogte bracht.

Winkeliersvereniging Turnhoutsebaan in actie met gratis reuzentaart en etalage-advies (video)

Borgerhout Vandaag van vrijdag 14 september 2012

BORGERHOUT - De winkeliers van de Turnhoutsebaan steken de handen uit de mouwen. Want zaterdag passeert de Reuzenstoet van Borgerhout. Voor de 300ste keer en om dat te vieren worden winkels en etalages in een reuzenjasje gestoken. Dankzij steun van de Stad Antwerpen, Europa en Vlaanderen in Actie huurde de lokale handelaarsvereniging hiervoor een professionele etalagiste in.

De handelaars van de Turnhoutsebaan doen volop mee aan het reuzenjaar. Sommigen zijn er zelfs ambassadeur van. Het is in die winkels dat nu al grote foto’s van de 50 nieuwe reuzen te zien zijn. Gemaakt door Borgerhoutse verenigingen, scholen en inwoners ter ere van de 300ste verjaardag van de Reuzen van Borgerhout.

En om de jarige reuzen in de bloemetjes te zetten, biedt de handelaarsvereniging van de Turnhoutsebaan aan alle inwoners van Borgerhout een stuk gratis reuzentaart aan. Over hoe die reuzentaart er uit zal zien, wil lokale bakker Xavier nog niets vertellen.

De winkeliersvereniging zal ook taart brengen naar de handelaars die zaterdag hun winkel niet kunnen verlaten. Om hen niet te vergeten maar ook om het belang van de handelaarsvereniging in de verf te zetten. En om nieuwe handelaars aan te moedigen om actief deel te nemen. Aan de volgende actie, eind september “De dag van de Klant”.

Emotionele oproep na vernieling mozaïeken kunstwerken in Borgerhout (video)

Borgerhout Vandaag van woensdag 12 september 2012

BORGERHOUT – De kersverse mozaïeken op het Jan De Laetplein zijn vernield door vandalen. En dit amper enkele uren na de officiële inhuldiging ervan. Kunstenaar Kris van ’t Hof is er kapot van. Hij doet een emotionele oproep.

Men had deze kunstenaar en docent 'kunst in de publieke ruimte' nochtans gewaarschuwd dat in deze buurt elk kunstwerk snel gesloopt zou worden. Maar dat kon en wilde hij niet geloven. Maar vandaag moet hij wel.

En toch, toch geeft hij niet op. Na één slapeloze nacht is hij vastbesloten om verder te zetten. Op Gazet Van Borgerhout roept hij alle buurtbewoners en zeer specifiek de daders van deze vandalenstreek op om samen de mozaïeken te herstellen.

Luister naar de emotionele oproep van een betrokken kunstenaar.

Via info@gazetvanborgerhout.be wordt uw boodschap of reactie aan de kunstenaar doorgegeven.

Mozaïeken kunstwerken 'voor het zitvlak' op Jan De Laetplein in Borgerhout

Borgerhout Vandaag van dinsdag 11 september 2012

BORGERHOUT – Op het Jan De Laetplein zijn de betonnen banken en poefen omgetoverd in mooie mozaïeken zitbanken. Deze ‘kunstwerken voor het zitvlak’ werden door de buurtbewoners zelf aangelegd. Ze kregen hiervoor begeleiding van Kris van’t Hof. Hij is docent vrije kunsten en Borgerhoutenaar.

Het pleintje op de hoek van de Jan De Laetstraat en de Vooruitzichtstraat telt kleurrijke zitbanken. Met ingelegde mozaïek van de hand van buurtbewoners en kinderen. Ze gebruikten hiervoor stukjes tegel die in de buurt verzameld werden.

De jongens Karim Mertens en Dante Schrauwen van de school De Zevensprong maakten een zitbank met een mozaïeken stripverhaal over een drenkeling. Een andere zitbank draagt dan weer een verhaal over de Chinese muur en een draak.

Kunstenaar Kris van’t Hof is blij met het resultaat. “In de Marokkaanse cultuur worden stenen zitbanken vaak versierd met mozaïek. Het is dan ook tof dat we aan de zitbanken op dit kleine pleintje in Borgerhout onze eigen mozaïeken invulling kunnen geven.”

Antwerps schepen Güler Turan en districtsschepen Roger Koreman huldigden voorbije zondag de zitbanken in.

Wordt Borgerhout het Soho van Antwerpen?

Borgerhout Vandaag van maandag 10 september 2012

BORGERHOUT – In Borgerhout is met BHART #01 een festival voor hedendaagse kunst van start gegaan. Het is de opvolger van de bekende atelierroute Borgerhart. Maar met vanaf deze keer veel meer aandacht voor beeldende kunst.

De organisatoren Thomas Engels en Christoph Broich noemen BHART een platform voor beeldende kunst. Het werd voorbije vrijdag in hun galerij Red Fish Factory in de Helmstraat geopend. Onder grote belangstelling, want sommigen zeggen nu al hardop dat Borgerhout het Soho van Antwerpen wordt.

De bekende multimedia-kunstenaar Anne-Mie Van Kerckhoven bevestigt dit aan de Gazet van Borgerhout. Ze zegt dat de succesvolle kunstgalerij Zeno X maar ook nog andere galerijen naar Borgerhout komen. Volgens haar is dit een sleutelmoment. Ook de organisatoren van kunstenfestival BHART zien de leegloop op het zuid.

Maar Anne-Mie Van Kerkhoven nuanceert: “Met internet is het tegenwoordig minder belangrijk waar je gevestigd bent. Als je werk maar goed is!”

Kwaliteit, zoals bijvoorbeeld van kunstenaar Narcisse Tordoir, die net zoals kunstenaar Luc Tuymans al jaren zijn atelier in Borgerhout heeft. Dankzij kunstenfestival BHART zijn er op 44 verschillende plaatsen in Borgerhout tot 16 september heel wat mooie kunstwerken te zien.

meer info op : www.bhart.be www.narcissetordoir.com www.amvk.be