De Gazet van Borgerhout

Brengt nieuws uit onze buurt

Borgerhout Vandaag

Email : info@gazetvanborgerhout.be

Alle reportages van november 2012

Terug naar homepage

Reportages 2012

Reportages 2011

 

  • Borgerhouts bestuursakkoord is rond (nieuwsflash)
  • Tien jaar geleden in Borgerhout (documentaire)
  • Tien jaar geleden in Borgerhout (video/trailer)
  • Jazzduo brengt eerbetoon aan vondeling Borgerhout (video)
  • Weer baby te vondeling gelegd in Borgerhout (verslag)
  • Gevel appartementsgebouw Turnhoutsebaan brokkelt af (video)
  • Schrijfster uit Borgerhout op Boekenbeurs (verslag)

Reportages Borgerhout Vandaag : Overzicht Borgerhout Vandaag

Terug naar homepage

Reportages 2012

Reportages 2011

Tien jaar geleden in Borgerhout (documentaire)

Borgerhout Vandaag van vrijdag 23 november 2012

BORGERHOUT - De Gazet van Borgerhout blikt in een documentaire terug op de moord van tien jaar geleden op Mohamed Achrak en de onrust die daarop volgde. GvB interviewt hoofdrolspelers van toen zoals ex-korpschef Luc Lamine van de Antwerpse politie en ex-burgemeester van Antwerpen Leona Detiège. GvB praat ook met Procureur des Konings Herman Dams over het Borgerhout van vandaag en van morgen. Over samenleven en over criminaliteit.

Nu maandag is het precies tien jaar geleden dat Mohamed Achrak werd vermoord door zijn buurman in de Schapenstraat in Borgerhout. Een datum die niet ongemerkt voorbij mocht gaan, vonden zowel Gazet van Antwerpen, als Gazet van Borgerhout.

"De moord op Achrak was in de eerste plaats een drama voor de familie", vertelt Paul Van Goethem.

"Maar daarnaast heeft het heel veel losgemaakt in Antwerpen en ver daarbuiten. Dyab Abou Jahjah kreeg met zijn AEL veel steun omdat er onderhuids veel frustraties waren bij Marokkaanse jongeren, die te maken kregen met racisme en andere problemen."

Tien jaar na de gebeurtenissen maakte Paul Van Goethem een documentaire van een dikke tien minuten gemaakt waarin hij terugblikt op de gebeurtenissen van toen. "Ik praat met de hoofdrolspelers en bespreek hoe zij die periode beleefd hebben.

Gazet van Antwerpen

Voor zijn documentaire werkte Paul Van Goethem samen met Gazet van Antwerpen. "Tijdens een gesprek met hoofdredacteur Pascal Kerkhove ontstond het idee om dit onderwerp verder uit te diepen".

Paul Van Goethem is nu een jaar bezig met de Gazet van Borgerhout, een internetsite met nieuws en televisiereportages over de buurt. "De bedoeling is dat ook mensen die de krant niet lezen, zo het nieuws over hun buurt volgen. Een onderwerp als de moord op Achrak is voor mij een belangrijk thema. Zo'n trieste gebeurtenis mag niet worden vergeten."

Tien jaar geleden in Borgerhout (video)

Borgerhout Vandaag van donderdag 22 november 2012

BORGERHOUT - Het is volgende week exact tien jaar geleden dat in Borgerhout islamleraar Mohamed Achrak werd vermoord. Zijn dood leidde tot zeer emotionele reacties op straat, én draaide uit op een confrontatie tussen Marokkaanse jongeren en de Antwerpse politie.

Gazet van Antwerpen en Gazet van Borgerhout praten met de hoofdrolspelers van toen en blikken terug op een woelige periode. De krant Gazet van Antwerpen publiceert deze reeks ‘Onrust in Borgerhout: 2002-2012” van zaterdag tot en met donderdag.

Gazet van Borgerhout maakte over de feiten van toen een documentaire die vanaf zaterdag online staat.

Bekijk nu al de trailer van deze documentaire.

Jazzduo brengt eerbetoon aan vondeling Borgerhout(video)

Borgerhout Vandaag van vrijdag 9 november 2012

BORGERHOUT - Met het lied “A Child is Born” hebben de bekende Belgische basgitarist Nicolas Thys en de Zuid-Afrikaanse jazz zangeres Tutu Puoane een eerbetoon gebracht aan de vondeling die vorig weekend in Borgerhout is gevonden.

Via de Gazet van Borgerhout had de Zuid-Afrikaanse jazz zangeres Tutu Puoane het nieuws over de recentste vondeling in Borgerhout vernomen. En ze twijfelde geen moment om te komen zingen. Het spontaan en sereen initiatief van het jazzduo gebeurde op het voetpad voor de vondelingenschuif van Moeders van Moeders.

Puoane kende de vondelingenschuif niet maar ze vindt het wel een goed initiatief. “Sterfgevallen voorkomen.”, verduidelijkt ze. ‘Maar ook naïeve mama’s en hun baby niet in de steek laten.” Katrien Beyer van Moeders voor Moeders was onder de indruk en geëmotioneerd door het lied “A Child is Born” van het jazzduo.

Tutu Puoane en Nicolas Thys zorgden voor een mooi en indringend moment in Borgerhout. In die mate dat zelfs een ploeg van het VRT-programma Iedereen Beroemd bleef staan en er beelden van maakte.

* Op vrijdag 16 november organiseert Moeders voor Moeders een opendeurdag in de Helmstraat 91. Meer info op www.moedersvoormoeders.be

* Meer info over Tutu Puoane :http://nl.wikipedia.org/wiki/Tutu_Puoane

* Meer info over Nicolas Thys :www.nicolasthys.be/

Weer baby te vondeling gelegd in Borgerhout (verslag)

Borgerhout Vandaag van zaterdag 3 november 2012

BORGERHOUT – Er is weer een baby te vondeling gelegd in de vondelingenschuif van de vzw Moeders voor Moeders in Borgerhout. De vondeling is een jongetje van amper een dag oud. Hij verkeert in goede gezondheid.

De baby werd zaterdag in de late namiddag te vondeling gelegd in de vondelingenschuif in de Helmstraat 93 in Borgerhout. Hij zal worden ondergebracht in een CKG (Centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning) meldt het OCMW in een persbericht.

Moeder mag zich nog steeds melden

De biologische moeder van de baby mag zich ook nu nog kenbaar maken en al haar rechten doen gelden. Om haar hiervoor voldoende kansen en ruimte te geven, wordt de vondst van de nieuwe vondeling discreet aangepakt. Indien het later tot een adoptie komt dan hanteert het OCMW hiervoor een lijst van reeds gescreende en goedgekeurde kandidaten. Intussen neemt de Antwerpse OCMW-voorzitter Leen Verbist, tevens schepen voor sociale zaken, de voorlopige voogdij op zich. Het kind krijgt, zoals gebruikelijk, voorlopig de achternaam De Kleine.

Vierde vondeling op 12 jaar tijd

De vondelingenschuif in de Helmstraat in Borgerhout werd twaalf jaar geleden opgericht door de vzw Moeders voor Moeders. Wanneer er een baby in die schuif gelegd wordt, verwittigt een stil alarm onmiddellijk een medewerker van de organisatie. Sinds het bestaan van de vondelingenschuif is het nog maar de vierde keer dat ze gebruikt wordt. De vorige vondeling werd voorbije zomer vlak voor de vondelingenschuif in de handen van een medewerkster van de vzw Moeders voor Moeders geduwd. Hij kreeg de naam Adriaan De Kleine. Zijn gastgezin zal hem binnen enkele maanden adopteren.

Gevel appartementsgebouw Turnhoutsebaan brokkelt af (video)

Borgerhout Vandaag van vrijdag 2 november 2012

BORGERHOUT - Op de Turnhoutsebaan in Borgerhout werd vrijdagavond alarm geslagen omdat stukken van de voorgevel van het appartementsgebouw nummer 77 waren losgekomen. Sommige stukken ervan vielen van grote hoogte op het voetpad. Wegens het gevaar voor voetgangers en auto’s sloot de politie het voetpad af.

De brandweer van Antwerpen kwam ter plaatse met een grote ladderwagen. Hiermee inspecteerden brandweerlui de volledige gevel van het zes verdiepingen hoge gebouw. Op verschillende plaatsen in die gevel verwijderden zij nog meer loszittende stukken.

De neergevallen brokstukken werden opgeruimd door de technische dienst van wacht van de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven die eigenaar is van het gebouw. Op vraag van de politie blijft het voetpad ter hoogte van het appartementsgebouw tijdelijk afgesloten.

Schrijfster uit Borgerhout op Boekenbeurs (verslag)

Borgerhout Vandaag van vrijdag 2 november 2012

BORGERHOUT – Eva Van der Linden uit Borgerhout heeft een zesjarige zoon met autisme. Omdat er weinig lectuur bestaat over autisme bij kleuters heeft ze over haar ervaringen het boek “Zoon met een gebruiksaanwijzing” geschreven.

“Ik wil met mijn toegankelijke en soms ook grappige en ontroerende schrijfstijl een breed publiek aanspreken. Enerzijds mensen die ook met autisme geconfronteerd worden zodat ze herkenning en steun in mijn boek vinden. Anderzijds wil ik ook mensen bereiken die nog niet veel over autisme weten.” vertelt Eva Van der Linden.

Volgens Eva wordt vaak gedacht dat mensen met autisme per definitie minder begaafd zijn of niet in staat zijn om vrienden te maken. “Mijn zoon voldoet absoluut niet aan dat stereotiepe beeld. Hij is bovengemiddeld begaafd, volgt les in een gewone school en heeft vriendjes.” zegt ze.

Maar dit betekent niet dat alles even vlot verloopt als bij de meeste andere kinderen. “Mijn zoon heeft nood aan meer structuur en het blijft continu zoeken naar allerlei ‘hulpmiddeltjes’ om hem zo vlot mogelijk door het leven te laten gaan.” verduidelijkt ze.

“Zoon met een gebruiksaanwijzing” laat je aan de hand van een greep treffende anekdotes uit het dagelijkse leven begrijpen wat een gewoon autistisch kind zo buitengewoon maakt. Met een lach en een traan ervaar je van heel dichtbij dat autisme meer is dan een modegril.

  • Eva Van der Linden spreekt tijdens de Boekenbeurs op zaterdag 3 november van 14u30 tot 15u15 op het auteurspodium met drie andere auteurs over ‘Autisme: van binnen naar buiten en terug’.
  • Van 16u00 tot 18u00 signeert ze haar boek aan de stand van VBK België (hal 3).
  • “Zoon met een gebruiksaanwijzing” (ISBN: 9789089242198) wordt uitgegeven door Houtekiet.

Reportages Borgerhout Vandaag : Overzicht

Terug naar homepage