De Gazet van Borgerhout

Brengt nieuws uit onze buurt

Borgerhout Vandaag

Email : info@gazetvanborgerhout.be

Alle reportages van mei 2012

Terug naar homepage

Reportages 2012

Reportages 2011

 

  • RBF-bevrijdingsoperatie van Borgerhoutse reuzen is mislukt (video)
  • Actiegroep BFR wil reuzen van Borgerhout bevrijden (video)
  • Vlaams Belang, Sp.a en Groen lopen weg uit Districtsraad van Borgerhout (video)
  • Reus Kitty ziet levenslicht in Borgerhout (video)
  • "Theaterlaboratorium Matterhorn" strijkt neer in Borgerhout (video)
  • Vier lichtgewonden na noodstop op Turnhoutsebaan (video)

RBF-bevrijdingsoperatie van Borgerhoutse Reuzen mislukt Borgerhout Vandaag van zaterdag 26 mei 2012

BORGERHOUT – Deze nacht is een clandestiene operatie van het Reuzekesbevrijdingsfront (RBF) om de reuzen van Borgerhout uit het Reuzenhuis te bevrijden, mislukt.

Volgens verschillende bronnen werden hierbij meerdere actievoerders opgepakt. Zij zouden tijdens hun ondervraging bekend hebben dat het RBF nu zondag een ‘plan B’ in werking zal zetten. De politie van Antwerpen geeft hierover echter geen commentaar.

Deze zondag brengen de reuzen van Borgerhout inderdaad een toeristisch bezoek aan de Antwerpse binnenstad. Om 15u45 bezoeken de Reuskens de Grote Markt. Om 16u15 komen zij vandaar naar het Steenplein gewandeld waar ze kennis maken met het standbeeld van de Lange Wapper, hun vader.

De Reuzen worden tijdens het bezoek beschermd door bodyguards en wellicht een aantal inwoners van Borgerhout.

Actiegroep BFR wil reuzen van Borgerhout bevrijden Borgerhout Vandaag van woensdag 23 mei 2012

BORGERHOUT - Deze ochtend is het districtshuis van Borgerhout overgenomen door het Reusekensbevrijdingsfront (BFR). Met een grote spandoek en 1.600 mini-beeldjes van de vier reuzen van Borgerhout eist deze geheime organisatie de vrijlating van de Borgerhoutse reuzen. Dit verklaarde een gemaskerde actievoerder aan de Gazet van Borgerhout.

Indien het district niet op deze eis ingaat, zal het front andere acties ondernemen. Een kidnapping wordt niet uitgesloten. Maar een verbaasde voorzitter van het district Borgerhout wil de eisen van het BfR niet inwilligen en heeft aan burgemeester Patrick Janssens verhoogd politietoezicht gevraagd.

Bezorgdheid bij de beleidsverantwoordelijken maar niet bij de toevallige voorbijgangers die de minireusjes maar al te graag meenamen. Men vraagt om de beeldjes mee op reis te nemen en er een foto van naar de actievoerders te sturen. Zo vertrok deze morgen al een beeldje met Josee Elst op bedevaart naar Scherpenheuvel, vanwaar vandaag al een eerste foto van een minireusje-op-reis naar Borgerhout gestuurd wordt.

Voor een laatkomer waren er geen minireusjes meer. Maar gelukkig was er een lerares van het IMS Borgerhout die spontaan haar reusje afgaf.

Deze ochtend hebben ongeveer 1.600 mensen een mini-reusje mee naar huis kunnen nemen.

Vlaams Belang, Sp.a en Groen lopen weg uit Districtsraad van Borgerhout Borgerhout Vandaag van maandag 22 mei 2012

BORGERHOUT - Het circus van Borgerhout. In de districtsraad. Spektakel met ongeziene scenes waarin de ene politieke fractie na de andere de raadszaal verlaat. Uit onvrede met de vertraging en zelfs de tijdelijke schorsing van de vergadering. Dit wegens onenigheid in de meerderheid, met name in de fractie N-VA/CD&V. Als eerste stapte het Vlaams Belang op.

Aanleiding tot de commotie was het N-VA dat over de invoering van maximum dertig kilometer per uur in Borgerhout Noord een nieuw inhoudelijk debat wilde forceren.

Tijdens de woelige districtsraad bleek echter dat N-VA en kartelpartner CD&V hierover niet op dezelfde golflengte zitten waarop CD&V een schorsing van de raad vroeg.

De verschillende pogingen van het N-VA om nog meer verkeersproblematieken in het district opnieuw te bespreken lokte af en toe harde reacties uit. En uiteindelijk stapte zelfs het volledige kartel Groen/Sp.a op. Er bleven nog amper vier van de vijfentwintig districtsraadsleden over.

Hierdoor ging de interpellatie van Kris Matheussen van het N-VA over een noodzakelijk zebrapad voor de school aan het Montgomeryplein niet door. Fatima Bali noemde dit zeer ondemocratisch.

Stefan Lauwers, de fractieleider van Groen, zei achteraf dat hij de zaal verliet omdat hij het gebrek aan overleg tussen N-VA en CD&V beu was. Hij wil wel dat de interpellatie volgende keer behandeld wordt, uit respect voor de democratie.

Reus Kitty ziet levenslicht in Borgerhout Borgerhout Vandaag van maandag 21 mei 2012

BORGERHOUT - In Borgerhout is er weer een nieuw reuzeke geboren. Deze keer in baby- en kinderwinkel Kitty op de Turnhoutsebaan. De boreling is een flinke poes die, hoe kan het ook anders, de naam “Kitty” draagt.

Tijdens een reuzebabyborrel werd Kitty door Districtsschepen van Burgerlijke Stand Walter Van den Brande in het officiële reuzenregister van Borgerhout ingeschreven. Dit gebeurde onder het toeziend oog van Schepen Robert Voorhamme die als vertegenwoordiger van burgemeester Patrick Janssens voor de eerste keer peter wordt.

Voorhamme zegt dat hij blij is met zo'n mooi reusje. En dat hij blij is met meter Fatima Marzouki, de bekende kokkin van restaurant El Warda. Zij ziet het meterschap als een hele eer en hoopt dat reusje Kitty veel multiculturele vrienden zal maken in Borgerhout.

En zoals het hoort, waren er met de geboorte van Kitty ook suikerbonen. Gelukkig geen reuzensuikerbonen.

Kitty is één van de 50 nieuwe reuzen die tijdens het magische Reuzenjaar ter ere van het 300-jarig bestaan van de Borgerhoutse Reuzekens geboren wordt.

"Theaterlaboratorium Matterhorn" strijkt neer in Borgerhout Borgerhout Vandaag van maandag 14 mei 2012

BORGERHOUT - In de Rodenbachstraat in Borgerhout wordt een oud pand gerenoveerd tot een moderne repetitieruimte voor de theatergezelschappen Laika, de Roovers en Muziektheater Transparant. De start van de renovatie van dit nieuwe cultuurhuis, met de naam Matterhorn, werd ingeluid met talrijke officiële toespraken.

Toen de kabinetschef van Vlaams minister voor Cultuur Joke Schauvliege achter de microfoon plaatsnam, dacht een klein meisje hardop dat hij een liedje ging zingen. Niet dus, maar wel een aria door Laurie Janssens van theatergezelschap Laika. Een mooi voorbeeld van de kwaliteit van deze theatergezelschappen die in Borgerhout zullen neerstrijken.

De Matterhorn wordt geen theaterzaal voor het grote publiek maar eerder een theaterlaboratorium met vier repetitieruimtes, een toren en een groot terras. Deze renovatie wordt gefinancierd door de Vlaamse regering en door Europa. Maar omdat de stad Antwerpen het gebouw in concessie gaf en een lening van 600.000 euro, waren er vooral dankwoorden voor het stadsbestuur.

Schepen voor Cultuur Filip Heylen verwacht veel kwaliteit van de samenwerking tussen de theatergezelschappen die in de Matterhorn in Borgerhout zullen repeteren. Of Borgerhout hiermee het cultuurdistrict bij uitstek van Antwerpen wordt, wilde hij niet gezegd hebben.

Voor districtsvoorzitter Wouter Vanbesien is het grote aantal theatergezelschappen in Borgerhout alvast zeer opmerkelijk. Daarom participeert het district mee in de financiering van de Matterhorn.

Vier lichtgewonden na noodstop op Turnhoutsebaan Borgerhout Vandaag van maandag 7 mei 2012

BORGERHOUT - Op de Turnhoutsebaan in Borgerhout zijn vier passagiers lichtgewond geraakt na een noodstop van een bus van De Lijn. De vier gewonden werden met verschillende ziekenwagens voor medische verzorging naar het ziekenhuis afgevoerd.

Het ongeval gebeurde ter hoogte van de halte Drink. Volgens getuigen kruiste een voertuig met Nederlandse nummerplaat onverwacht de tram-bus-baan waardoor een bus van lijn 410, richting Turnhout, een noodstop moest maken. Verschillende passagiers in de bus verloren hierdoor het evenwicht. Vier van hen werden met lichte verwondingen naar het ziekenhuis afgevoerd.

Het ongeval veroorzaakte op de Turnhoutsebaan een lange file van trams en bussen van De Lijn. Na een half uur kon er weer gereden worden. Het voertuig waarvoor de bus in de remmen ging, is doorgereden.

Reportages Borgerhout Vandaag : Overzicht Borgerhout Vandaag

Terug naar homepage

Reportages 2012

Reportages 2011