De Gazet van Borgerhout

Brengt nieuws uit onze buurt

Borgerhout Vandaag

Email : info@gazetvanborgerhout.be

Alle reportages van juni 2012

Terug naar homepage

Reportages 2012

Reportages 2011

 

  • "Geen tweedehands politici voor Borgerhout !" zegt nummer 2 op N-VA lijst Borgerhout (video)
  • 35.000 mensen naar Borgerhout voor BorgeRio 2012 (video)
  • "Moorkensplein wordt autovrij" zegt Wouter Vanbesien (video)
  • Geluidsoverlast E-313 blijft plaag voor Tuinwijk Borgerhout (video)
  • Weer acht nieuwe reuzen in Borgerhout (video)
  • Vitalski brengt Stand Up Tragedy in Reuzenhuis (video)
  • Manager Delhaize Plantijn verlaat met spijt in het hart zijn buurtwinkel (video)
  • Borgerhoutse scholen maken reuzen van alle kleuren (video)
  • Zomer van Antwerpen in en op de grens van Borgerhout (video)
  • Jan Verheyen wordt Algemeen Directeur Xaveriuscollege Borgerhout

"Geen tweedehands politici voor Borgerhout !" zegt nummer 2 op N-VA lijst Borgerhout Borgerhout Vandaag van woensdag 27 juni 2012

BORGERHOUT – In de marge van BorgeRio heeft Bart De Wever de lijst van N-VA Borgerhout voor de verkiezingen voorgesteld. De 32-jarige Sadia Choukri, die op de tweede plaats staat, maakte in een interview meteen duidelijk dat Borgerhout geen tweedehands maar echte politici nodig heeft.

Choukri heeft Marokkaanse roots èn ministeriële kabinetservaring. Met deze ervaring wil ze mee verandering brengen in Borgerhout. En dat wil ze onder andere doen met haar leuze “Wordt de architect van je eigen leven”.

Alle N-VA kandidaten in Borgerhout hebben trouwens zo'n eigen persoonlijke leuze. Eens luisteren of Bart De Wever er ook één heeft voor ons District.

Met deze voorstelling is N-VA de tweede partij in Borgerhout die de namen van de kandidaten voor de verkiezingen heeft bekend gemaakt. Lijsttrekker is zoals eerder aangekondigd Alain Herremans, zelfstandige en voorzitter van de lokale winkeliersvereniging Voorstad.

35.000 mensen bezoeken Borgerhout voor zesde editie BorgeRio Borgerhout Vandaag van woensdag 27 juni 2012

BORGERHOUT - Op en in de zijstraten van de Turnhoutsebaan gaven zo’n 200 muzikanten, dansers en danseressen tijdens de zesde editie van stadsfestival Borgerio het beste van zichzelf. Voor dit exotisch volksfeest zakten zo’n 35.000 bezoekers af naar Borgerhout. Waar ook de Samba-danseressen van de BorgeRio Parade elk jaar graag terugkomen.

Maar niet voor iedereen was er pret. Want één dame kwam ten val wegens een put in de tram-bus-bedding. Even bekomen op een stoel en dan weer weg langsheen de talrijke kraampjes op de Turnhoutsebaan.

Zoals dat van het bekende naaiwinkeltje Solderie Stunt. Voor de gelegenheid opgesmukt met afgeknipte lauriertakken. Bijna een ecologische stunt. En met de aanwezigheid van Madame Tirette die gratis naailessen geeft.

In alle straten rond de Turnhoutsebaan was er wel iets te zien . Mauritaanse Hip Hop voor rechtvaardigheid op den Drink of de feestelijk mix van Noord-Afrikaanse en Westerse muziek door de groep Kasba op het Moorkensplein.

Een geslaagd Borgerio 2012 die Daisy en Kristof een, hoe kan het ook anders, Braziliaans-Belgisch koppel, naar hartenlust deed dansen. En dan kwamen de schoonmaakploegen van de stad die na 35.000 bezoekers de Turnhoutsebaan weer proper maakten. Het is een andere soort parade die ook een pluim verdient.

"Moorkensplein wordt autovrij" zegt Wouter Vanbesien Borgerhout Vandaag van woensdag 20 juni 2012

BORGERHOUT - In Borgerhout gaan Sp.a en Groen in kartel naar de kiezer. De gezamenlijke lijst wordt getrokken door Marij Preneel van Groen. Roger Koreman van Sp.a staat op de tweede plaats. Huidig districtsvoorzitter Wouter Vanbesien verlaat de Borgerhoutse politiek want hij komt op voor de Antwerpse gemeenteraad. Hij geeft in Borgerhout de fakkel door aan Marij Preneel en aan Ikrame Kastit die de derde plaats krijgt.

Het kartel wil een overkapping van de ring, een park achter Hof ter Loo, meer kinderopvang, meer sportruimte en meer basisscholen. Maar ook een autoluwer en verkeersveiliger Borgerhout. Een delicaat dossier want tegen een deel van de wijkcirculatieplannen die hiervoor nodig zijn werd fel geprotesteerd. Onder andere omwille van het autovrij maken van het Moorkensplein.

Moorkensplein autovrij

Hoewel die plannen de voorbije maanden in vraag werden gesteld, zegt Wouter Vanbesien dat het Moorkensplein hoe dan ook autovrij zal worden.

Afwachten nu hoe de stad Antwerpen en het district dit verteerbaar zullen maken voor de bewoners van de straten die door het afsluiten van het Moorkensplein meer autoverkeer in hun straat te verwerken krijgen.

De bussen van de Lijn zullen wel over het Moorkensplein blijven rijden.

Geluidsoverlast E-313 blijft plaag voor Tuinwijk in Borgerhout Borgerhout Vandaag van dinsdag 19 juni 2012

BORGERHOUT - De Tuinwijk in Borgerhout. Het is een verborgen plek met gezellige straten in een groene omgeving. Vroeger zelfs met het park Rivierenhof in de achtertuin. Maar in 1961 werd die tuin een autostrade. Wegens de bouw van de economisch belangrijke E-313 van Antwerpen naar Luik. Met toen amper 50.000 auto’s per dag. Nu zijn het er meer dan 120.000 met als gevolg een alarmerende geluidsoverlast voor de Tuinwijkbewoners.

Het recente “Noise Tube Project” van VUB-wetenschapster Ellie D’Hondt bevestigt dat in de Tuinwijk de geluidsnorm overschreden wordt, zelfs met de huidige geluidswerende schermen. François Wijnen van de actiegroep De Notenkrakers eist daarom de invoering van een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur op de Ring en de aansluiting met de E-313.

Trager rijden, het is een logisch voorstel. Maar volgens de dienst Wegen en Verkeer zal dit tot congestie en files op de ring en de E-313 leiden. En voor nieuwe en hogere geluidswerende schermen stelt zich een budgettair probleem. Hoe moet dit dan verder?

Districtsschepen Roger Koreman (Sp.a) van Borgerhout ziet maar één duurzame oplossing : in-tunnelen of overkappen. Maar deze oplossing is onlosmakelijk verbonden aan het grotere mobiliteitsdossier van Antwerpen. En zolang die knoop niet wordt doorgehakt, dreigen de bewoners van de Tuinwijk het slachtoffer te blijven van ongezonde geluidsoverlast.

Weer acht nieuwe reuzen in Borgerhout Borgerhout Vandaag van maandag 18 juni 2012

BORGERHOUT - In Borgerhout zijn weer nieuwe reuzen geboren. Voor de gelegenheid in een heuse reuzenkraamkliniek. Met dokters, verpleegsters èn politici die de navelstrengen van de borelingen doorknipten. En er is zelfs een drieling bij. Indouna, van het schooltje de Kleine Wereldburger, vertelt welke ze de mooiste vindt.

Niet alleen kinderen bouwen reuzen. Maar ook buurtbewoners die creatief de geschiedenis van Borgerhout in beeld brengen. Met 'Le Bain Martougin', een grappige voorstelling van de in 1951 overleden beroemde chocolatier Alfred Martougin uit de Helmstraat.

En dan is er ook “Den Bougie”, een reuzenkaars die de bewogen geschiedenis van de vroegere kaarsenfabriek van Borgerhout symboliseert. Nieuwere creaties zijn het met ballonnen gemaakte insectachtig wezen van De Gezinsbond. Of de Reuzenmus van de bewoners van de Sint-Erasmusstraat. Andere reuzen zijn nog in volle opbouw.

Als alles goed gaat, lopen er dit jaar ter ere van de 300ste verjaardag van de vier reuzen van Borgerhout zo’n 60 nieuwe reuzen mee in de reuzenstoet in september.

Vitalski brengt Stand Up Tragedy in Reuzenhuis Borgerhout Vandaag van dinsdag 12 juni 2012

BORGERHOUT - De voorbije weken was de nieuwe theatertour “Stand up Tragedy” van de Antwerpse nachtburgemeester Vitalski vooral bij mensen thuis te zien. Met vertellingen, live muziek en humor brengen Vitalski en zijn collega’s in uw huiskamer aangename cafégesprekken.

Vitalski luistert, speelt en regisseert. De acteurs Johan Petit, Alain Huber en Ernst Löw zitten bijna als het ware op de schoot van de mensen thuis, mee in de sofa. De verhalen zijn grappig. Het contact innig en soms zeer indringend. Vitalski legt er een belangrijke boodschap in.

Tragedy. En daar doet pianist Martinus Wolf ook aan mee. Zelfs nadat hij op één dag een piano van 300 kilogram van Oostmalle tot in Antwerpen had geduwd. Een bedevaart van passie en loutering. Om nog beter te kunnen spelen. En dat deed hij ook, zelfs na 37 kilometer pianoduwen.

Vitalski heeft iets met Borgerhout. En daarom is Stand up Tragedy vandaag woensdag te zien in het Reuzenhuis. Eigenares en Benidorm Bastard Irène Vervliet speelt dan ook mee. En er is nog meer want schilder Jeroen Baeken, de broer van Vitalski, exposeert tot eind deze maand in het Reuzenhuis waar hij overdag nieuwe werken schildert. Een familiaal decor voor de Stand Up Tragedy van Vitalski en de zijnen, nu woensdag om 20u00 in het Reuzenhuis.

Toegang : 5 €

Reserveren : jirkadepreter@gmail.com

Manager Delhaize "Plantijn" verlaat met spijt in het hart zijn "buurtwinkel" Borgerhout Vandaag van zaterdag 9 juni 2012

BORGERHOUT - Delhaize Plantijn aan de Plantijn en Moretuslei staat wellicht bekend als de meest multiculturele Delhaize van de stad. Want hier aan de rand van Borgerhout komt heel de wereld over de vloer. En juist daarom neemt algemeen manager Hendrik Gysemans met spijt in het hart na drie en een half jaar afscheid van zijn winkel.

Maar hij noemt het een schitterende ervaring. En dit dankzij zijn medewerkers en de multiculturele achtergrond van zijn klanten.

Hoewel Plantijn tot de grote groep Delhaize behoort, noemt Gysemans “zijn” winkel toch eerder een buurtwinkel. En om mee te helpen aan een betere buurt, stelt deze Delhaize buiten de winkeluren zijn klantenparking open voor de auto’s van de buurtbewoners. Een proefproject met het Antwerpse Parkeerbedrijf.

Na een uitgebreid afscheid van het personeel overhandigde Hendrik Gysemans deze ochtend met spijt in het hart de sleutels van zijn Delhaize aan de nieuwe manager ervan.

Borgerhoutse scholen maken reuzen van alle kleuren Borgerhout Vandaag van dinsdag 5 juni 2012

BORGERHOUT – De reuzen van Borgerhout worden dit jaar driehonderd jaar oud. En die verjaardag willen heel wat scholen in Borgerhout volop meevieren. Hiervoor bouwen ze eigen reuzen die in de reuzenstoet zullen meelopen. Zoals een konijnenreus, een zwarte, en zelfs een evangelische reus.

Zo is er Reus Goon, de eerste zwarte reus van Borgerhout, die tijdens het schoolfeest van de Spectrumschool Borgerhout voorgesteld werd. Leerlingen Randy, Romeo en Safayiou leggen uit waarom ze voor een zwarte reus met blauwe ogen kozen. Maar waarom een zwarte reus ?

Evangelische Reus

In de Evangelische basisschool “De Zonnebloem” in de Sint-Erasmusstraat maakten ze met reus Goliath zowaar een evangelische reus. Zijn geboorte werd tijdens, ook weer een schoolfeest, uitbundig gevierd. Met een theaterstuk in open lucht over het verhaal van David en Goliath. Zo’n 150 ouders en familieleden genoten ervan.

Reuzenkonijn

Basisschool Mariagaard in de tuinwijk van Borgerhout bouwde reus “Rikki het reuzenkonijn”. Die werd tijdens een lentefeest aan de papa’s en mama’s voorgesteld.

Alle nieuwe reuzen van Borgerhout komen nu zaterdag om half drie samen in het Reuzenatelier. Daar worden ze in het bevolkingsregister van Borgerhout, officieel ingeschreven.

Zomer van Antwerpen in en op de grens van Borgerhout Borgerhout Vandaag van maandag 4 juni 2012

BORGERHOUT - De achttiende editie van de Zomer van Antwerpen komt eraan. Op verschillende plaatsen in Antwerpen maar ook in de vorig jaar opgestarte Zomerfabriek vlakbij Borgerhout.

In die Zomerfabriek, de oude gasfabriek achter de Plantijn en Moretuslei, passeerden vorig jaar 65.000 bezoekers. Een groot succes en daarom wordt het programma van de Zomerfabriek verder uitgebreid. Met een heuse urban training hal waar jongeren elke dag welkom zijn.

En ’s avonds zijn er in de Zomerfabriek opnieuw de gekende late night sessions. Met zelfs een tijdelijk hotel.

Op een andere grens met Borgerhout, in de nieuwe stationshal aan het Kievitplein, brengt de voorstelling “13 en een half” 14 verhalen van mensen die die dag zullen sterven. Want in Antwerpen sterven gemiddeld 13 en een half mensen per dag.

Voor deze betalende voorstelling is reserveren aangewezen. Ook voor "Chouf Ouchouf", dat een dag in de bruisende Marokkaanse stad Tanger verwerkt tot een circusvoorstelling. Ook voor "The House That Built Us", een dansspektakel in en over een huis dat met sloop wordt bedreigd.

Andere blikvanger is het gratis spektakel "Rue de la chute" van het Franse theatergezelschap Royal de Luxe. En "Cinderella", een groots opgezet urban dance project van het gezelschap Let's Go Urban.

In Borgerhout zelf is er op het Krugerplein in juli elke zondag Muziek in de Wijk.

Jan Verheyen wordt Algemeen Directeur Xaveriuscollege Borgerhout Borgerhout Vandaag van vrijdag 1 juni 2012

BORGERHOUT - De Raad van Bestuur van het Xaveriuscollege heeft Jan Verheyen (foto) aangesteld als Algemeen Directeur met ingang van 1 september 2012.

Hij vervangt Johan Verschueren die Provinciaal Verantwoordelijke wordt van de Jezuïetengemeenschap van België en Nederland.

Jan Verheyen is leraar klassieke talen. Hij is oud-leraar van het Sint-Jan Berchmanscollege Antwerpen en tevens oud-leerling van deze school.

Reportages Borgerhout Vandaag : Overzicht Borgerhout Vandaag

Terug naar homepage

Reportages 2012

Reportages 2011