De Gazet van Borgerhout

Brengt nieuws uit onze buurt

Borgerhout Vandaag

Email : info@gazetvanborgerhout.be

Alle reportages van juli 2012

Terug naar homepage

Reportages 2012

Reportages 2011

 

 • Zware brand in Guldensporenstraat
 • Gouden armbanden afgerukt op het Laar
 • Niemand op de hoogte van afsluiting Sint-Erasmusstraat
 • 7.500 bezoekers op 10de editie Kerkstraat Plage
 • Inbrekers OCMW-kantoor Vercammenstraat opgepakt
 • Vondeling Borgerhout heet Adriaan (video)
 • Update : Vondeling niet in babyluik van Borgerhout
 • Vondeling in babyluik van Borgerhout
 • N-VA Borgerhout stelt verkiezingsprogramma voor (video)
 • Gentse architecten ontwerpen nieuw administratief centrum Borgerhout
 • Borgerhoutenaar verzorgt programma intiem zomerfestival Acoustic in Mortsel (video)

Zware brand in Guldensporenstraat Borgerhout Vandaag van dinsdag 31 juli 2012

BORGERHOUT – In de Guldensporenstraat in Borgerhout heeft een zware brand gewoed. Hierdoor werd de achterkant van een rijhuis volledig vernield. Niemand raakte gewond.

De felle brand deed zich dinsdagnamiddag voor in een rijhuis met nummer zeven in de Guldensporenstraat. De brand ontstond aan de achterkant van het gebouw, vermoedelijk in de keuken. De achterkant van het gebouw raakte volledig vernield. Op de eerste en tweede verdieping is er ernstige rookschade.

De woonst zal wellicht onbewoonbaar verklaard worden.

Gouden armbanden afgerukt op het Laar Borgerhout Vandaag van dinsdag 31 juli 2012

BORGERHOUT – Op het Laar is een 69-jarige vrouw van haar drie gouden armbanden beroofd. Ze werden in klaarlichte dag van haar pols gerukt.

Het slachtoffer kwam maandag rond 16.45 uur thuis. Toen ze de sleutel in het sleutelgat van haar voordeur stak, kwam er een jongeman aangelopen. Hij greep naar haar pols en rukte de armbanden in één beweging los. Daarna liep hij weg met de buit. Het slachtoffer raakte lichtgewond aan de pols.

De politie spoort de dader op.

Niemand op de hoogte van afsluiting Sint-Erasmusstraat Borgerhout Vandaag van maandag 30 juli 2012

BORGERHOUT – De Sint-Erasmusstraat in Borgerhout was voorbije vrijdag volledig afgesloten door een mobiele kraan. Bewoners en handelaars konden hierdoor niet meer in of uit hun straat. Met de tijdelijke kraan werden klascontainers over de gevel van het schooltje De Zonnebloem getild.

In de Sint-Erasmusstraat was niemand vooraf geïnformeerd over de tijdelijke werf en over het volledig afsluiten van de straat. André van opslagbedrijf ECS zag dat zijn klanten niet meer in of uit zijn magazijn konden en nam contact met de blauwe lijn van de politie. Daar vernam hij dat de werken vergund waren en dat de aannemer signalisatie had aangevraagd.

Volgens de woordvoerder van de politie van Antwerpen is de aannemer verantwoordelijk voor het correct plaatsen van deze signalisatie en het verwittigen van de inwoners van de straat. Verschillende bewoners en handelaars van de Sint-Erasmusstraat zeggen dat dit niet gebeurd is.

Ze wijzen erop dat de Sint-Erasmusstraat een doodlopende straat is en dat zij voorbije vrijdag door de niet aangekondigde afsluiting ervan onbereikbaar waren voor brandweer- en ziekenwagens. “Wij zaten voorbije vrijdag als het ware als ratten in de val!” zegt Alain Herremans van kinderwinkel Kitty die via de Sint-Erasmusstraat beleverd wordt.

Foto : Alain Herremans van Kinderwinkel Kitty en André van opslagbedrijf ECS verbolgen over onaangekondigd afsluiten Sint-Erasmusstraat

7.500 bezoekers op tiende editie Kerkstraat Plage Borgerhout Vandaag van maandag 30 juli 2012

ANTWERPEN/BORGERHOUT – Naar schatting 7.500 mensen bezochten het voorbije weekend de tiende editie van Kerkstraat Plage. “Zeker de helft daarvan is van Borgerhout!” zegt een vermoeide maar tevreden organisator Johan Robyns.

Het jaarlijkse gratis festival Kerkstraat Plage op de grens tussen Antwerpen en Borgerhout wordt georganiseerd door de VZW Wijkcomité Wilibrordus. Het begon tien jaar geleden met een klein buurtrestaurant op het plein voor de kerk. Het evolueerde sindsdien naar een driedaags festival met een gevarieerd programma voor jong en oud.

“Samen met 200 vrijwilligers organiseren wij hier elk jaar een fantastisch feest voor in de eerste plaats de buurtbewoners. Maar de unieke sfeer en ons muzikaal programma lokt steeds meer mensen van buiten de wijk.” zegt coördinator Johan Robyns.

Zaterdagavond was dat inderdaad het geval toen Fête Royal, Don Tomasino en discobar A Moeder zo’n 3.500 mensen deed dansen en swingen op het plein voor de kerk Wilibrordus. Volgens Robyns “het bangelijkste feestje van het stad” dat vanaf 2 uur ’s nachts verder werd gezet in café De Kroon.

Foto 1: Coördinator Johan Robyns en zoon voor Wilibrordus kerk

Foto 2 : animatie voor jong en oud tijdens Kerstraat Plage

Inbrekers OCMW-kantoor Vercammenstraat opgepakt Borgerhout Vandaag van maandag 30 juli 2012

BORGERHOUT - In de nacht van zaterdag op zondag werd er in het OCMW-kantoor in de Vercammenstraat ingebroken. Een buurman hoorde rond 1u50 glasgerinkel en verwittigde de politie.

Toen de politie ter plaatse kwam, sprongen drie verdachten uit het raam van het kantoor. Ze vluchtten weg in de richting van de Helmstraat. De interventieploeg zette de achtervolging te voet in. Even later konden ze, samen met de hulp van andere patrouilles, twee verdachten (16 en 17 jaar) tegenhouden.

Een raam van het OCMW-kantoor bleek stukgeslagen door een steen. Binnen heerste er grote chaos. Het labo werd gevorderd voor sporenonderzoek.

De verdachten werden meegenomen naar het politiekantoor.

Vondeling Borgerhout heet Adriaan Borgerhout Vandaag van donderdag 26 juli 2012

BORGERHOUT - Het zal je maar overkomen. Aangesproken worden op het voetpad door een jonge vrouw die plots een baby van een dag oud in je armen duwt en dan onmiddellijk verdwijnt. Geen fictie maar voorbije dinsdag pure realiteit in de Helmstraat in Borgerhout bij het vondelingenluik van de VZW Moeders voor Moeders.

Tijdens een persconferentie vertelt Dominique Verdickt, voorzitster van deze VZW, dat ze heel hard geschrokken was. Ook veel emotie bij de Antwerpse Schepen Leen Verbist die als voorzitster van het OCMW automatisch voogd van deze Borgerhoutse vondeling werd. Die kreeg intussen de naam Adriaan de Kleine en er is ook al een pleeggezin voor hem gevonden.

Het vondelingenluik in de Helmstraat bestaat sinds 2000 en biedt radeloze jonge moeders een veilige thuis voor hun baby. Adriaan is de derde baby die via dit initiatief opgevangen wordt.

Federaal parlementslid Nahima Lanjri, ook van Borgerhout, wil dat er nu werk gemaakt wordt van haar wetsvoorstel voor discreet bevallen. Met zo’n garantie zouden verborgen thuisbevallingen en het dumpen van pasgeborenen vermeden kunnen worden.

UPDATE : Vondeling niet in babyluik van Borgerhout Borgerhout Vandaag van woensdag 25 juli 2012

BORGERHOUT - De pasgeboren baby is niet in het vondelingenluik gelegd. Dat heeft de woordvoerder van het Parket van Antwerpen bekend gemaakt.

Volgens het parket werd de baby dinsdag omstreeks 17u30 door een jonge dame in de armen van een medewerkster van Moeders voor Moeders geduwd. Deze jonge dame is daarna weggelopen.

OCMW-voorzitster Leen Verbist geeft om 15u00 een persconferentie.

Foto : Journalisten aan het vondelingenluik in de Helmstraat in Borgerhout

Vondeling in babyluik van Borgerhout Borgerhout Vandaag van woensdag 25 juli 2012

BORGERHOUT - In het vondelingenluik van de vzw Moeders voor Moeders is dinsdag een pasgeboren baby gelegd. De baby verkeert in goede gezondheid.

Het gaat over een blanke jongen die waarschijnlijk in de loop van dinsdag geboren werd. De baby werd intussen door een dokter onderzocht en zou in goede gezondheid verkeren.

Bevoegde instanties zoals het OCMW geven geen commentaar. Volgens bronnen hoopt het OCMW dat de moeder van de vondeling tot inkeer zal komen en zich zal aanmelden.

Persconferentie om 15u00

OCMW-voorzitster Leen Verbist geeft om 15u00 een persconferentie. Indien de mama van de vondeling zich niet aangemeld heeft, wordt Verbist voogd van het kindje.

Het babyluik in de Helmstraat in Borgerhout bestaat sinds 2000 en geeft radeloze jonge moeders de mogelijkheid hun baby een veilige thuis te geven. Eerder werd in 2007 en 2009 een kind achtergelaten. Zij hebben nu adoptieouders.

Foto : Journalisten aan het vondelingenluik in de Helmstraat in Borgerhout

N-VA Borgerhout stelt verkiezingsprogramma voor Borgerhout Vandaag van woensdag 11 juli 2012

BORGERHOUT - N-VA Borgerhout heeft vandaag zijn lokaal verkiezingsprogramma bekend gemaakt. Met meteen een duidelijk standpunt over het al dan niet verkeersvrij maken van het Moorkensplein.

“Voor ons moet ook autoverkeer mogelijk zijn op het Moorkensplein.” zegt Mark Andries, politiek verantwoordelijke N-VA Borgerhout en kabinetschef van Vlaams minister Geert Bourgeois. Zijn woorden staan lijnrecht op de positie van Groen dat wel een autovrij plein wil.

Is dit dan het zoveelste politiek gehakketak? Volgens Alain Herremans, de lijsttrekker van N-VA Borgerhout, is het een onderbouwd standpunt want bepaalde verkeersingrepen veroorzaakten volgens hem overlast op andere plaatsen.

N-VA Borgerhout zegt nu dat het alle wijkcirculatieplannen van het district wil bijsturen tot een evenwichtige, respectvolle oplossing voor de mobiliteit van iedereen. Voetgangers, fietsers, openbaarvervoer- en autogebruikers.

Op het vlak van veiligheid zal het N-VA ook in Borgerhout de strijd tegen drugs aanbinden want volgens Sadia Choukri, de tweede op de verkiezingslijst van N-VA Borgerhout, bestaat er ook bij ons een grote drugsoverlast. Volgens haar kan het district daarin een positieve rol spelen. Het N-VA vraagt dan ook dat het district betrokken wordt in het veiligheidsbeleid van de stad en dat het aan de vergadering van de politieraad kan deelnemen. Het NVA wil ook dat het district tegen overtreders LAST-boetes kan uitschrijven.

Maar ook op economisch vlak vraagt het N-VA meer inspraak en decentralisatie. Zo wil het op districtsniveau een ondernemingscoördinator die zowel nieuwe als bestaande winkels en bedrijven in Borgerhout zal helpen.

Gentse architecten ontwerpen nieuw administratief centrum Borgerhout Borgerhout Vandaag van donderdag 5 juli 2012

BORGERHOUT –Architecten De Vylder Vinck Taillieu uit Gent zijn aangewezen als ontwerper van een nieuw administratief centrum aan het Moorkensplein. Dit werd beslist door een jury onder voorzitterschap van de stadbouwmeester en goedgekeurd door het Antwerpse stadsbestuur.

Het ontwerp van deze architecten werd dinsdagavond aan de zogenaamde “Klankbordgroep Moorkensplein” voorgelegd. Deze groep bestaat uit een 20-tal geïnteresseerde burgers, beleidsmensen en technici. Via deze klankbordgroep wil men inspraak aan de burger geven. Een beperkte inspraak want het ontwerp zou slechts vatbaar zijn voor ‘minimale aanpassingen’. De klankbordgroep kreeg ook een maquette te zien van het nieuwe gebouw en de inplanting ervan aan het Moorkensplein. Op 5 september wordt het project tijdens een bewonersvergadering aan de Borgerhoutenaren voorgesteld.

Sommige leden van de klankbordgroep reageerden dinsdagavond verbaasd en verrast op het ontwerp. Ze vinden dat het voorgestelde nieuw administratief centrum groter en hoger is dan aanvankelijk gezegd. “Dit project werd opgestart om meer groen in de stad te realiseren. Vandaar de naam Moorkenspark. Maar met het huidige ontwerp schiet van dat park niet veel meer over en is het eerder één groot nieuwbouwproject.” zegt een lid van de klankbordgroep.

Tijdens de klankbordgroep werd ook een stand van zaken gegeven over de privéwoningen in de Langstraat die omwille van dit project gesloopt moeten worden. De stad heeft de eigenaars en de bewoners van vier huizen nog steeds niet kunnen overtuigen om hun woning aan de stad te verkopen.

HERAANLEG MOORKENSPLEIN : BUSSEN BLIJVEN

Tijdens de klankbordgroep is ook gebleken dat de bussen van de Lijn over het Moorkensplein zullen blijven rijden. In een schetsontwerp van Buro Lubbers voor de heraanleg van dat Moorkensplein is hiervoor een aparte rijweg voorzien. Autoverkeer van de Zonstraat naar de Eliaertstraat zou ook mogelijk blijven. De rijrichting van de Zonstraat wordt hiervoor omgedraaid.

Verschillende leden van de klankbordgroep zijn ontgoocheld dat de bussen van de Lijn over het Moorkensplein zullen blijven rijden. Iemand rond de vergadertafel zei dat het in dat geval geen zin heeft om het Moorkensplein autovrij te maken. Anderen blijven vasthouden aan het volledig verkeersvrij maken van het plein. Districtsvoorzitter Wouter Vanbesien, die aan de vergadering van deze klankbordgroep deelnam, zei enkele weken geleden al aan de Gazet van Borgerhout dat het Moorkensplein autovrij wordt.

Borgerhoutenaar verzorgt programma intiem zomerfestival Acoustic in Mortsel Borgerhout Vandaag van zondag 1 juli 2012

MORTSEL/BORGERHOUT - In het Fort van Mortsel zorgt Borgerhoutenaar Dimitri Turcott met het kleine zomerfestival Acoustic voor een rustig tegengewicht voor kleppers zoals Rock Werchter of Couleur Café.

Acoustic is een intiem niche festival met jong talent van eigen bodem zoals La Femme Belge, Brazzaville, Nicolas Kummert, Dans Dans en de Golden Glows.

Genieten van goede muziek, in een mooi kader en met de culinaire geneugten van de fijnere keuken. Het Antwerpse visrestaurant Fiskebar serveert de bezoekers ter plaatse driegangenmenu’s. Er zijn de barista’s van Vascobelo, en een aparte wijnbar van Global Wineries. Maar ook een keuken voor de snelle hap.

Festival Acoustic opent vandaag om 2 uur met opnieuw een sterke affiche. Een dagkaart kost 30 euro aan de kassa. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis binnen en zullen zich niet vervelen met de uitgebreide randanimatie op de weide.

Studenten en scholieren krijgen een korting van 50 procent.

Meer info op www.festivalacoustic.be

Reportages Borgerhout Vandaag : Overzicht Borgerhout Vandaag

Terug naar homepage

Reportages 2012

Reportages 2011