De Gazet van Borgerhout

Brengt nieuws uit onze buurt

Borgerhout Vandaag

Email : info@gazetvanborgerhout.be

Alle reportages van januari 2012

Terug naar homepage

Reportages 2012

Reportages 2011

  • Veel volk en Reuzen op Borgerhoutse Nieuwjaarsreceptie
  • Geslaagde Opendeurdag bij Dienstencentrum De Vrijgeweide
  • Inbreker valt uit raam Administratief Centrum Borgerhout
  • Reuzenatelier voor 50 nieuwe reuzen van Borgerhout
  • Eindejaarsactie Voorstad levert 50 winnaars op
  • Hardnekkig buurtprotest Te Boelaerlei veroorzaakt incident in Borgerhoutse Districtsraad
  • Districtsraad wil zone 30 kilometer per uur in heel Oud-Borgerhout
  • Succesvolle Winterreceptie van "Vreugde en Vermaak"
  • Kringwinkel Antwerpen met Borgerhoutse roots bestaat 20 jaar
  • Cath van Vlaanderen Vakantieland wil in Borgerhout wonen

Veel volk en Reuzen op Borgerhoutse Nieuwjaarsreceptie Borgerhout Vandaag van maandag 30 januari 2012

BORGERHOUT - De nieuwjaarsreceptie van het district Borgerhout op het Krugerplein was een groot succes. Met veel mama’s en papa’s en vooral heel veel kinderen die daar naar hartenlust op het nieuwe speeltuig speelden.

Voorlopig nog tussen de modderpoelen en bergen zand want de werken aan het Krugerplein liepen vertraging op.

Vuile schoenen dus, maar die konden de pret niet bederven. Daarvoor zorgde onder andere de swingende tonen van de Borgerhoutse fanfare Het Akkoord. In parade trok de fanfare de toeschouwers naar de grote feesttent waar districtsvoorzitter Wouter Vanbesien hen welkom heette.

Omwille van het Reuzenjaar waren de vier reuzekes van Borgerhout ook van de partij. En zij dansten natuurlijk hun klassieke reuzekensdans. De driehonderdjarige reuzekens werden in dat dansje gevolgd door de echte kleine reuzekes van Borgerhout.

Een geslaagde nieuwjaarsreceptie gevulde met tal van activiteiten. En heel veel volk waardoor de gratis smoutebollen snel op waren.

Met of zonder smoutebollen, het feest op het Krugerplein duurde voor groot en klein tot laat in de avond.

Geslaagde Opendeurdag bij Dienstencentrum De Vrijgeweide Borgerhout Vandaag van zaterdag 28 januari 2012

BORGERHOUT - De Vrijgeweide is één van de vier dienstencentra in Borgerhout. Maar omdat het verborgen ligt achter het Sint-Erasmusziekenhuis, is het wellicht het minst bekende van allemaal. En daar wil de directie iets aan doen. Met een opendeurdag.

En dat is gelukt. Met tijdens deze opendeurdag gratis smoutebollen voor iedereen. Maar vooral met de bedoeling om jong senioren en senioren de weg naar het dienstencentrum te wijzen. Want de drempel om een dienstencentrum binnen te stappen is dikwijls nog hoog.

Uit het isolement geraken. Dankzij praktische diensten in het centrum. Zoals haarknippen, voetverzorging, boodschappen laten doen en zelfs wijkvervoer voor minder mobiele mensen. En, er is dagelijks gezond warm eten.

En dan zijn er nog andere activiteiten zoals biljarten en shoolen. Maar ook workshops die prachtige kunstwerkjes opleveren. Voor de gelegenheid gaf de uitvinder van het nieuwe spel Handwerpen een demonstratie.

De Vrijgeweide is het enige dienstencentrum in Borgerhout Extra-Muros. Het staat elke werkdag open voor iedereen.

De Vrijgeweide : Luitenant Lippenslaan 59 Borgerhout Tel: 03/270.88.50

Inbreker valt uit raam Administratief Centrum Borgerhout Borgerhout Vandaag van vrijdag 27 januari 2012

BORGERHOUT - Een inbreker is donderdagavond rond negen uur uit een raam van de tweede verdieping van het administratief centrum van Borgerhout gevallen. Het slachtoffer, een 33-jarige man met Poolse nationaliteit, werd met zware verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De politie startte een onderzoek.

De schade aan het administratief centrum is aanzienlijk. De inbreker sloeg verschillende ramen stuk en smeet zware voorwerpen door de centrale lichtkoepel van het centrum. De glasscherven ervan kwamen tot in de werkruimte van de stadsambtenaren terecht. Een glazenmaker was er heel de dag bezig met de nodige herstellingen.

Wat de inbreker bezielde, is niet duidelijk. Toen hij na zijn val uit een raam van de tweede verdieping gewond werd aangetroffen, had hij geen gestolen voorwerpen bij zich. Naar verluidt had hij zich eerder op de dag al op andere plaatsen in de stad vreemd en verward gedragen. Het administratief centrum werd vrijdagvoormiddag tijdelijk gesloten.

Reuzenatelier voor 50 nieuwe reuzen van Borgerhout Borgerhout Vandaag van vrijdag 27 januari 2012

BORGERHOUT - Een plechtige opening van het eerste reuzenatelier van Borgerhout.En dat is nodig want ter ere van de 300ste verjaardag van de Reuzekes van Borgerhout maken buren, vrienden en bewonersgroepen minstens 50 nieuwe reuzen. Het District zorgt voor de logistiek.

Sarah Rombouts maakt met zes vrienden ook een reus. Inspiratie vonden ze in de historische eigenaar van de vroegere chocoladefabriek in de Helmstraat. En die reus, die zal in een bad zitten.

Reus "Guy Pasar" ingeschreven in bevolkingsregister

De nieuwe Reuzen worden in het bevolkingsregister van Borgerhout ingeschreven. En dat gebeurde ook voor de kersverse reus, Guy Pasar van de Borgerhoutse wandelvereniging Pasar.

Godelieve Fonteyn, de voogd van de nieuwe reus Guy Pasar, is heel fier op haar reuzeke.

Met vijftig nieuwe reuzen in opbouw, zal de Burgerlijke stand van Borgerhout nog heel wat inschrijfwerk hebben.

Eindejaarsactie Voorstad levert 50 winnaars op Borgerhout Vandaag van donderdag 26 januari 2012

BORGERHOUT - De winnaars van de eindejaarsactie en tombola van Winkeliersvereniging Voorstad van de Turnhoutsebaan in Borgerhout zijn bekend.

Tijdens een receptie namen de gelukkigen hun prijs in ontvangst. Districtsschepen voor Middenstand Wouter Vanbesien sprak de genodigden toe.

De gigantisch grote fles wijn van 18 liter werd gewonnen door Frank Bachot uit de Fonteinstraat. Om die in zijn wagen te laden waren de helpende handen van de mannen van Voorstad nodig.

En dat het niet altijd grote prijzen zijn die mensen blij maken, vertelt de winnares van een waardebon van 5 euro.

De eindejaarsactie van Voorstad heeft met waardebonnen van 250, 150, 50 en 5 euro zo’n vijftig mensen gelukkig gemaakt.

Hardnekkig buurtprotest Te Boelaerlei veroorzaakt incident in Borgerhoutse Districtsraad Borgerhout Vandaag van woensdag 25 januari 2012

BORGERHOUT - Aan de Te Boelaerlei verzetten bewoners zich tegen de afsluiting van hun straat met het kruispunt Stenen Brug/Luitenant Lippenslaan.

Hans Monstrey van buurtcomité Te Boelaer stuurde vorig jaar per aangetekende brief 1.500 handtekeningen van protesterende omwonenden naar zowel het District als naar het stadsbestuur. Maar hij kreeg nooit een antwoord. Hij zegt ook dat het protest tijdens infovergaderingen van het District niet wordt vermeld in de officiële verslagen ervan.

Monstrey organiseert nu een nieuwe petitie van 2.000 handtekeningen : tegen de afsluiting en met een alternatief voorstel.

Incident in Districtsraad Borgerhout

De afsluiting van de Te Boelaerlei zorgde voor een incident tijdens de Districtsraad van Borgerhout. Districtsvoorzitter Wouter Vanbesien zei daar dat districtsraadsleden tijdens bewonersvergaderingen beter niet aan partijpolitieke propaganda doen. Toen Vanbesien de naam van Districtsraadslid Patrick Paredaens van NVA noemde, liep die boos weg. Paredaens woont in de Te Boelaerlei en trok tijdens een bewonersvergadering fel van leer tegen de afsluiting van zijn straat.

Verkiezingskoorts, profileringsdrang of oprechte betrokkenheid van een buurtbewoner. Een moeilijke evenwichtsoefening. Maar één ding is duidelijk. Over de afsluiting van de Te Boelaerlei is het laatste woord nog niet gezegd.

Districtsraad wil zone 30 kilometer per uur in heel Oud-Borgerhout Borgerhout Vandaag van dinsdag 24 januari 2012

BORGERHOUT - De districtsraad van Borgerhout heeft maandagavond een amendement van Stef Lauwers van Groen! goedgekeurd. Hiermee wordt de maximumsnelheid in het volledige gebied tussen Turnhoutsebaan, Kerkstraat, Pothoekstraat en Statielei dertig kilometer per uur.

Districtsraadslid Fatima Bali van Groen! vindt het spijtig dat deze snelheidsbeperking niet voor de Turnhoutsebaan in Borgerhout zal gelden. Een straat die volgens haar te weinig aandacht krijgt.

De districtsraad wil op termijn een uitbreiding van een zone 30 over heel Oud-Borgerhout. Ook voor de Turnhoutsebaan. Maar die valt –voorlopig nog - onder de bevoegdheid van het Vlaamse gewest.

Sommige bewoners van die Turnhoutsebaan pleiten alvast voor het plaatsen van flitscamera’s.

De snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur ten noorden van de Turnhoutsebaan gaat in nog voor deze zomer.

Succesvolle Winterreceptie van "Vreugde en Vermaak" Borgerhout Vandaag van dinsdag 24 januari 2012

TUINWIJK - BORGERHOUT - De 17de winterreceptie van Vreugde en Vermaak, de bekende buurtvereniging van de Tuinwijk in Borgerhout, langsheen de Ring en de E-313, kende ook dit jaar weer een groot succes.

De tijdelijke partytent aan de Griffier Schobbenslaan was haast te klein voor de ongeveer tweehonderd buren en vrienden van de oudste buurtvereniging van Borgerhout.

Gezellig bijpraten met een pintje en een kippeboutje. Feesten en ambiance dus. Hoe kan het ook anders bij een buurtvereniging met een naam zoals Vreugde en vermaak?

Maar Vreugde en Vermaak doet meer dan feesten. De organisatie zet zich ook in voor de verbetering van het straatbeeld en is een actieve gesprekspartner van het district en de stad voor preventieve maatregelen tegen inbraken. En dat is nodig want de Tuinwijk wordt sinds enkele maanden geplaagd door diefstallen en vandalisme.

Deze oudste buurtvereniging van Borgerhout speelt op ongedwongen wijze een belangrijke sociale rol in de Tuinwijk.

Vreugde en Vermaak viert dit jaar haar 65-jarig bestaan.En dat zal gevierd worden met tal van evenementen en ... Vreugde en Vermaak.

Kringwinkel Antwerpen met Borgerhoutse roots bestaat 20 jaar Borgerhout Vandaag van donderdag 12 januari 2012

BORGERHOUT - De Kringwinkel Antwerpen bestaat 20 jaar. Daarom is het een jaar lang elke twintigste van de maand feest in de Antwerpse Kringwinkels. Met concerten, workshops en trashdesign.

In de Kringwinkel in de Kroonstraat gaf de Cubaanse groep Los Mambices alvast een concert en dit in samenwerking met de Borgerhoutse VZW “In de Living”.

De winkel in de Kroonstraat heeft een belangrijke betekenis. Want de eerste kringwinkel werd twintig jaar geleden in Borgerhout opgestart.

Roots in Borgerhout dus. En twintig jaar later in heel Vlaanderen uitgegroeid tot een succes.

Cath van Vlaanderen Vakantieland wil in Borgerhout wonen Borgerhout Vandaag van maandag 9 januari 2012

BORGERHOUT - Vlaanderen Vakantieland, het toeristisch programma van de VRT, was in Borgerhout. Voor opnames, over locals en hun geliefkoosde plekjes in Borgerhout.

Borgerhoutse local Kris Gevers troont Cath Luyten van Vlaanderen Vakantieland mee doorheen de buurt rond het Krugerplein, naar Bar Leon, naar het huiskamerrestaurant Carrod’s, en naar café Plaza Real. Maar ook naar AB Hostel, een kleine gezellige jeugdherberg die internationale bekendheid geniet.

Allemaal troeven die Borgerhout een ander imago kunnen geven.

Cath Luyten is alvast zo onder de indruk dat ze in Borgerhout wil komen wonen.

 

Reportages Borgerhout Vandaag : Overzicht Borgerhout Vandaag

Terug naar homepage

Reportages 2012

Reportages 2011