De Gazet van Borgerhout

Brengt nieuws uit onze buurt

Borgerhout Vandaag

Email : info@gazetvanborgerhout.be

Alle reportages van december 2012

Terug naar homepage

Reportages 2012

Reportages 2011

 

 • Borgerhoutse vrouw in levensgevaar na handtasdiefstal (verslag)
 • Computerwinkel leeggeroofd op Turnhoutsebaan (video)
 • Gebouw onbewoonbaar na ontploffing in Borgerhout (video)
 • Geen wereldrecord popcorn basketbal maar wel prachtige sfeer in Borgerhout (foto)
 • Kerstbars alom in Borgerhout (foto)
 • Kerstbar op 't Laar in Borgerhout (foto)
 • Wereldrecord basketbal in Borgerhout? (video)
 • Wie won een gratis exemplaar van het boek "Sluiers over Bourgondië"? (resultaat)
 • Zes nieuwe klaslokalen voor IMS Borgerhout (video)
 • Reactie op uitspraak Van Peel over Borgerhout (verslag)
 • Kerst in Boho, in Borgerhout, het Soho van Antwerpen (video)
 • Politiewagen botst tegen bus van de Lijn : 2 lichtgewonden (foto)
 • Bestuursakkoord Antwerpen : Borgerhout verliest initiatiefrecht wijkcirculatieplannen (video)
 • Gratis exemplaar van "Sluiers over Bourgondië"
 • Bestuursakkoord Borgerhout: gemengde gevoelens N-VA, CD&V en Open VLD (video)
 • Teksten Bestuursakkoord Borgerhout 2013-2018

Reportages Borgerhout Vandaag : Overzicht Borgerhout Vandaag

Terug naar homepage

Reportages 2012

Reportages 2011

Borgerhoutse vrouw in levensgevaar na handtasdiefstal (verslag)

Borgerhout Vandaag van maandag 31 december 2012

BORGERHOUT – Een 77-jarige vrouw uit Borgerhout verkeert in levensgevaar nadat ze zondagvoormiddag van haar handtas werd beroofd aan de Stenenbrug. Het slachtoffer werd met een wonde aan het achterhoofd naar het Stuivenbergziekenhuis gebracht. Haar toestand leek stabiel maar sinds maandag verkeert ze in levensgevaar.

De politie kreeg voorbije zondag rond elf uur de melding dat op de Stenenbrug een oudere dame was overvallen. Ter plaatse bleek dat het slachtoffer gewond op de grond lag. Ze was bij bewustzijn en vertoonde een hoofdwonde aan de achterkant van het hoofd. Een ziekenwagen bracht haar naar het Stuivenbergziekenhuis.

Daar legde deze 77-jarige vrouw uit Borgerhout aan de politie een verklaring af. Ondanks een zware hoofdwonde was de toestand van het slachtoffer stabiel. Maar in de loop van zondagnamiddag verslechterde haar toestand. Sinds maandag verkeert ze in levensgevaar.

Oproep

De politie is op zoek naar de taxichauffeur die volgens een voorbijganger getuige was van de diefstal en de achtervolging op de vluchtende dader heeft ingezet.

Eventuele andere getuigen kunnen bijkomende informatie doorgeven via de gratis Blauwe Lijn van de politie van Antwerpen tel: 0800 123 12.

Computerwinkel leeggeroofd op Turnhoutsebaan (video)

Borgerhout Vandaag van maandag 24 december 2012

BORGERHOUT - Toen de eigenaar van een computerwinkel op de Turnhoutsebaan 78 in Borgerhout deze morgen zijn winkel opende, stelde hij vast dat alle computers uit de rekken van zijn etalage geroofd waren. Verbouwereerd vertelt hij aan Gazet van Borgerhout dat alles weg is.

Volgens eigenaar Hicham Oukal hebben de dieven vooral draagbare computers en pc-onderdelen gestolen. Hoe ze binnen geraakt zijn, is voor hem een raadsel want na twee eerdere inbraken had hij zijn winkel sterk beveiligd met een rolluik, camera’s, speciale sloten en stalen deuren.

Volgens de eerste vaststellingen braken de dieven in langs de achterkant van het gebouw. In de winkel zelf koppelden ze de bewakingscamera’s af. En om hun eventuele vingerafdrukken onbruikbaar te maken, spoten ze er een brandblusser leeg.

Deze inbraak heeft eigenaar Hicham zeer boos gemaakt. Want niet alleen zijn eigen computers maar ook de nog te herstellen computers van zijn klanten zijn gestolen. Hij schat dat zo'n honderd computers buit gemaakt werden.

Gebouw onbewoonbaar na ontploffing in Borgerhout (video)

Borgerhout Vandaag van zaterdag 22 december 2012

BORGERHOUT - In een appartementsgebouw aan de Ferdinand Berckmanstraat in Borgerhout heeft zich zaterdagavond een ontploffing voorgedaan. De ontploffing gebeurde rond 8 uur en werd gevolgd door een felle uitslaande brand op het gelijkvloers.

Politie, brandweer, ziekenwagen, een Mug-team en de rampenambtenaar van de stad snelden ter plaatse. In het appartementsgebouw wonen 12 mensen, verdeeld over drie gezinnen. Maar op het ogenblik van de ontploffing was blijkbaar niemand aanwezig in het gebouw. Er zijn dan ook geen gewonden gevallen.

Dat bevestigde Luitenant Koen Desmet van de brandweer van Antwerpen. Hij verklaarde ook dat zware rookontwikkeling en een complexe parkeer- en verkeerssituatie in de straat aanvankelijk het blussen sterk bemoeilijkte maar dat de brand zelf al na vijf minuten onder controle was. Na de bluswerken werd het gebouw volledig doorzocht maar werden opnieuw geen slachtoffers aangetroffen.

In de onmiddellijke omgeving van het gebouw was na de ontploffing en de brand wel een spontane evacuatie van omwonenden op gang gekomen. Zij werden opgevangen door buren en konden na enkele uren terug naar huis. Het gebouw zelf is nu onbewoonbaar verklaard waardoor er voor de bewoners ervan opvang voorzien wordt. De oorzaak van de ontploffing is nog niet bekend.

Geen wereldrecord popcorn basketbal maar wel prachtige sfeer in Borgerhout (foto)

Borgerhout Vandaag van zaterdag 22 december 2012

BORGERHOUT – Basketbalploeg Gembo heeft het wereldrecord “popcorn” basketbal niet kunnen verbreken. Dat meldt Michel Albertijn van Gembo aan de Gazet van Borgerhout.

Om het wereldrecord popcorn basketbal te verbreken, waren vandaag zo’n 338 basketbalspelers van alle leeftijden naar de sporthal Luisbekelaar in Borgerhout gekomen.

Een succes maar blijkbaar niet voldoende want er waren 434 basketspelers nodig. Zessennegentig te weinig dus.

“Maar dat heeft de pret niet kunnen bederven want hier in de Luisbekelaar heerste vandaag een prachtige sfeer. Jong en oud hebben zich ongelooflijk goed geamuseerd. ” zegt Michel Albertijn van Gembo aan Gazet van Borgerhout.

De eerste prijs, een play station vita, werd gewonnen door de negenjarige Warre Mortelmans uit Borgerhout. Alle 338 deelnemers kregen een gartis toegangsticket voor een basketbalmatch van de Antwerp Giants.

Foto : Warre Mortelmans krijgt van Gembo-voorzitter Guy Loubry de eerste prijs

Kerstbars alom in Borgerhout (foto)

Borgerhout Vandaag van vrijdag 21 december 2012

BORGERHOUT – De Givers van scoutsgroep “Scouts en Gidsen 40 Antwerpen” gaan volgend jaar op kamp. Niet in de Ardennen, niet aan de Belgische kust maar wel in het … buitenland. En omdat dit een iets kostelijker avontuur is, organiseren ze zaterdag 22 december een Kerstbar. Om geld in te zamelen en om een leuke avond mee te maken.

Naast de klassieke jenevers en glühwein biedt de Kerstbar van de scouts ook warme choco, hot dogs en chips. Vanaf 23 uur wordt toveren ze de Kerstbar om tot een Discobar.

Wanneer : zaterdag 22 december van 19u tot 2u.

Waar : Kwekerijstraat 57/59 Borgerhout

Kerstbar op 't Laar in Borgerhout (foto)

Borgerhout Vandaag van donderdag 20 december 2012

BORGERHOUT – Staminee ’t Laar organiseert deze vrijdag vanaf 8 uur ’s morgens op het Laar in Borgerhout een heuse Kerstbar. Met jenevers, hete Glühwein, en een echte Kerstman.

De zussen van Staminee ’t Laar willen met hun Kerstbar een echte kerstsfeer brengen over de wekelijkse markt van ‘s vrijdags op het Laar. “We zetten gezellige vuurkorven buiten en er worden sfeervolle kerstliedjes gedraaid.” zegt Caroline De Craecker van Staminee ’t Laar.

Naast een ruim aanbod aan jenevers is er de klassieke Glühwein en zelfs soep met kerstballekes. “We starten om 8 uur ’s morgens en gaan door tot de avond.” vertelt Caroline. Misschien zelfs tot laat in de nacht want voor elke zes bestelde jenevers, krijg je er ééntje gratis.

Wereldrecord basketbal in Borgerhout? (video)

Borgerhout Vandaag van woensdag 19 december 2012

BORGERHOUT - Basketploeg Gembo van Borgerhout wil dit weekend het wereldrecord “popcorn” basketbal verbreken. Omdat hiervoor minstens 600 spelers nodig zijn, roept Gembo heel Borgerhout op om mee te helpen.

Bij popcorn staat men op één rij voor de basketbalkorf. Indien de eerste speler geen doelpunt maakt en de tweede wel dan is de eerste speler uitgeschakeld. En zo gaat het verder tot er nog één speler overblijft, de uiteindelijke winnaar. Voor de wereldrecordpoging van zaterdag wil Gembo een rij van maar liefst 600 spelers maken.

Voor iedereen die aan deze wereldrecordpoging meedoet, is er een gratis ticket voor een match van de Antwerp Giants ter waarde van 18 €. De winnaar krijgt een Play Station Vita.

Gembo belooft alvast een gezellige basketbaldag met animatie en onder andere gratis pannenkoeken. En met misschien dus een wereldrecord in Borgerhout. Daarom mag Michel van Gembo zijn oproep rechtsreeks tot u richten.

Wanneer : zaterdag 22 december om 14u00

Waar : Sporthal Luisbekelaar Borgerhout

Meer info :www.gembobbc.be en www.ballstargame.be

Wie won een gratis exemplaar van het boek "Sluiers over Bourgondië"? (resultaat)

Borgerhout Vandaag van dinsdag 18 december 2012

BORGERHOUT – In de reportage “Sluiers over Bourgondië” werd een gratis exemplaar van dit boek beloofd aan de drie eerste mensen die het woord “Bourgondië” naar info@gazetvanborgerhout.be mailden.

De winnaars zijn :

 1. Nadia Saouti
 2. Geert Mendonck
 3. Francine Vingerhoedt

Zij kunnen hun gratis exemplaar afhalen in het naai- en fantasiewinkeltje Solderie Stunt, Turnhoutsebaan 74 in Borgerhout.

Zes nieuwe klaslokalen voor IMS Borgerhout(video)

Borgerhout Vandaag van maandag 17 december 2012

BORGERHOUT- Een deel van het schoolgebouw van het IMS op de Turnhoutsebaan is grondig gerenoveerd. Samen met heel wat genodigden en vooral een fiere directeur werden het nieuwe gebouw en de heraangelegde speelplaats officieel ingehuldigd.

In het moderne bijgebouw staan in één nieuwe vakklas ziekenhuisbedden met bijna levensechte patiënten erin. In de andere vakklas ligt dan weer de focus op het verzorgen van kleine baby’s. Met kleine bedjes en wastafels. Deze vakklasen en de vier gewone leslokalen zijn uitgerust met een zogenaamd white board. Een elektronische schoolbord in combinatie met een beamer.

Ook het sanitair en de toiletten werden gerenoveerd. En ook de speelplaats met een volledige heraanleg met veel groen en zitbanken.

De renovatiewerken duurden één jaar en kostten één miljoen euro. Waarvan 40 procent door de school zelf betaald wordt.

“Het IMS wil een voortrekkersrol spelen in het aanbod van het beste onderwijs in Borgerhout.” zegt directeur Paul Geerts. Een verbintenis die door alle personeelsleden van deze Borgerhoutse school volop gedragen wordt.

Reactie op uitspraak Van Peel over Borgerhout (verslag)

Borgerhout Vandaag van donderdag 13 december 2012

BORGERHOUT – De toekomstige bestuursploeg van Borgerhout betreurt de uitspraak van stadsschepen Marc Van Peel (CD&V) dat “de gewone Borgerhoutenaar ooit zal bevrijd moeten worden van dit bestuur”. Dat meldt een gezamenlijke persmededeling van het toekomstig Sp.a/Groen en PVDA+ districtscollege van Borgerhout.

Het toekomstig districtsbestuur onderstreept in de mededeling dat het actief op zoek wil gaan naar een constructieve samenwerking met het stadsbestuur. “Het districtsbestuur van Borgerhout wil het beste voor Borgerhout en de Borgerhoutenaren. Wij gaan ervan uit dat dat ook de betrachting is van het Antwerps stadsbestuur.”

Toekomstig districtsvoorzitter Marij Preneel : “Iedereen heeft er baat bij dat stad en district de handen in elkaar slaan, en zo goed als mogelijk samenwerken”.

Marc Van Peel liet weten dat zijn uitspraak vooral te maken heeft met het feit dat Luc Moerkerke, in Borgerhout verkozen op de lijst van CD&V, na de verkiezingen als onafhankelijke toetrad tot de nieuwe bestuurscoalitie van Borgerhout. “Dat maakt van hem een onbetrouwbaar figuur en betekent dus een handicap voor de nieuwe bestuursploeg van Borgerhout.” zegt Van Peel.

Kerst in Boho, in Borgerhout, het Soho van Antwerpen (video)

Borgerhout Vandaag van donderdag 13 december 2012

BORGERHOUT - Een versierde kerstboom pal op de drukke Turnhoutsebaan in Borgerhout. Met ernaast de voorzitter van de lokale winkelvereniging en een collega winkelier. Samen maken ze een statement over Borgerhout.

De twee mannen nodigen iedereen uit op het winterfeest “Kerst in Boho”, nu zaterdag om drie uur aan den Drink. “Boho is bewust gekozen want de buurt rond de Turnhoutsebaan is best vergelijkbaar met het beroemde Soho in New York en Londen.” zegt Joost Sierens van de lokale winkeliersvereniging.

Op het programma staan optredens van Discobar A Moeder en van Lady Angelina. Er zijn sportdemonstraties en er is gratis soep en muntthee. Wie de flyer van het feest meebrengt, krijgt zelfs een gratis wintermuts.

Op de sofa van een tijdelijk praatcafé vinden gesprekken plaats met onder andere acteurs Michael Pas en Tine Embrechts van Borgerhout.

Een tof initiatief, en daarom mag deze winkelier zich rechtstreeks tot u wenden.

“Kerst in Boho”, nu zaterdag 15 december aan de Drink van 15u00 tot 18u00

Politiewagen botst tegen bus van de Lijn : twee lichtgewonden (foto)

Borgerhout Vandaag van woensdag 12 december 2012

BORGERHOUT – Op de Turnhoutsebaan heeft een politiewagen deze middag een bus van de Lijn aangereden. Hierdoor maakte de chauffeur van de bus een noodstop en kwamen er verschillende passagiers in de bus ten val. Twee passagiers geraakten lichtgewond. Zij werden met de ziekenwagen naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens Fons Bastiaenssens van de Antwerpse politie reed de politiewagen op de Turnhoutsebaan richting stad. Toen een andere wagen een onverwacht maneuver maakte, week die politiewagen uit naar de tram-bus bedding. Daar schampte hij een voorbijrijdende bus van de Lijn.

Soortgelijke ongevallen zijn volgens Koen Peeters van de Lijn schering en inslag op de Turnhoutsebaan. “Op die Turnhoutsebaan staan vaak dubbel geparkeerde wagens waarvoor andere wagens uitwijken naar de tram-bus bedding waar ze dikwijls de bussen en trams van de Lijn aanrijden.” verklaart Peeters.

Bestuursakkoord Antwerpen : Borgerhout verliest initiatiefrecht wijkcirculatieplannen(video)

Borgerhout Vandaag van dinsdag 11 december 2012

ANTWERPEN/BORGERHOUT - Toekomstig burgemeester Bart De Wever heeft samen met de onderhandelaars van de drie Antwerpse coalitiepartijen N-VA, Open VLD en CD&V het nieuwe bestuursakkoord 'Respect voor A' voorgesteld. Tijdens de persconferentie zei De Wever aan Gazet van Borgerhout dat de districten het initiatiefrecht voor de lokale wijkcirculatieplannen verliezen en 47 miljoen euro bijkomende middelen krijgen.

Vraag is of dit de toekomstige samenwerking tussen het stadsbestuur en dat van Borgerhout zal beïnvloeden. Politicoloog Dave Sinardet concludeert alvast dat er van een echte decentralisatie geen sprake is.

Voor de toekomstige werkrelatie tussen Borgerhout en het stadsbestuur ziet Sinardet een aantal hindernissen. Hoewel toekomstig burgemeester Bart De Wever zijn mening heeft over de deelname van PVDA+ aan het districtsbestuur van Borgerhout, wil hij met de democratisch verkozen coalitie van dit district samenwerken.

Onderhandelaar Marc Van Peel (CD&V) hoopt dat het belang van de burger zal doorwegen. Verder zegt hij : “Ik denk dat de gewone Borgerhoutenaar ooit zal bevrijd moeten worden van dit bestuur”

Volgens onderhandelaar Annemie Turtelboom (Open VLD) staan de problemen met Borgerhout in de sterren geschreven. “... daar zal het districtsbestuur in Borgerhout zelf ook een grote verantwoordelijkheid dragen : wil men naar een vechtsituatie gaan met de stad of wil men naar een samenwerking situatie gaan met de stad… daar zal veel van afhangen.”

Kortom, zowel in Borgerhout als in Antwerpen zal er nog veel ‘Respect voor A’ nodig zijn.

Gratis exemplaar van "Sluiers over Bourgondië" (video)

Borgerhout Vandaag van maandag 10 december 2012

BORGERHOUT - Tijdens de Boekenbeurs werd het boek “Sluiers over Bourgondië” voorgesteld. Het is een opmerkelijk boek want het werd geschreven door drie zussen. En ze zijn afkomstig uit Borgerhout.

In de lokale bibliotheek vertellen twee van die drie zussen Bervoets dat zij dankzij hun sterke verbondenheid vaak dezelfde dromen dromen. En dat door die gemeenschappelijke dromen hun boek ontstaan is.

De zussen geven meer uitleg. En dan doemt plots een TV-ploeg van “Iedereen Beroemd” op. Iedereen Beroemd zendt uiteindelijk geen reportage uit over deze zussen en hun opmerkelijk boek. Gazet van Borgerhout wel.

In de reportage vertellen ze dat ze voor de eerste drie mensen die het woord "Bourgondië" naar de Gazet van Borgerhout mailen, een verrassing hebben.

Bestuursakkoord Borgerhout : gemengde gevoelens bij N-VA, CD&V en Open VLD (video)

Borgerhout Vandaag van vrijdag 7 december 2012

BORGERHOUT - In Borgerhout hebben het kartel SP.A-Groen, PVDA+ en een onafhankelijk districtsraadslid hun bestuursakkoord voorgesteld. Intussen wordt er druk gespeculeerd over de toekomstige werkrelatie tussen het stadsbestuur met N-VA in de meerderheid en deze progressief linkse coalitie zonder N-VA in Borgerhout.

De nieuwe bestuurscoalitie van Borgerhout wil met dit akkoord vanaf januari volgend jaar het bestuur van de voorbije zes jaar verderzetten. Rond vijf grote thema’s zoals pleinen en parken, publieke voorzieningen, armoedebestrijding, burgerparticipatie en mobiliteit.

Met onder andere een autovrij Moorkensplein. Een positie die haaks op die van N-VA staat. Zowel in Borgerhout als op stadsniveau. Tegelijkertijd zit N-VA in Borgerhout in de oppositie terwijl N-VA in de stad aan de macht is. Een lastige verhouding. Marij Preneel (Groen), de toekomstig voorzitter van het District Borgerhout, hoopt evenwel op een constructieve relatie met N-VA.

Een constructieve houding dringt zich op want tussen Bart De Wever en de Borgerhoutse coalitiepartner PVDA+ is het water onmetelijk diep. Hoewel Zohra Othman, die in Borgerhout voor PVDA+ schepen voor Jeugd wordt, zich dreigende taal vanwege Bart De Wever herinnert, pleit ook zij voor een constructieve samenwerking.

Maar de eerder afwijzende reactie van N-VA Borgerhout op het nieuwe bestuursakkoord lag voor de hand. Een gezamenlijk persbericht van N-VA, CD&V en Open VLD meldt gemengde gevoelens over het akkoord. Deze partijen stellen ‘met spijt vast dat veiligheid niet tot de prioriteiten van het nieuwe districtsbestuur behoort’. Ook over de plannen rond mobiliteit wordt met geen goed woord gerept. “Ze maken dezelfde fout als voorheen”, zegt het persbericht.

Hiermee is het nu al duidelijk dat de nieuwe bestuurscoalitie zich in Borgerhout aan een felle en zelfs verenigde oppositie mag verwachten. Afwachten welke dossiers voor Borgerhout het belangrijkst zijn: de prangende sociaal-economische uitdagingen of het mobiliteitsdossier.

Bestuursakkoord Borgerhout voorgesteld (nieuwsflash)

Borgerhout Vandaag van donderdag 6 december 2012

BORGERHOUT - Het kartel sp.a-Groen, PVDA+ en onafhankelijk raadslid Luk Moerkerke hebben hun bestuursakkoord Borgerhout 2013-2018 voorgesteld. Hieronder kan u de teksten terugvinden.

Borgerhouts bestuursakkoord is rond (nieuwsflash)

Borgerhout Vandaag van woensdag 5 december 2012

BORGERHOUT – Het bestuursakkoord van het toekomstige districtsbestuur van Borgerhout is rond. Dat wordt gemeld in een persmededeling. Het akkoord zal morgen tijdens een persconferentie door de voltallige nieuwe bestuursploeg voorgesteld worden.

Het kartel sp.a-Groen, PVDA+ en Luk Moerkerke (ex-CD&V) zaten de voorbije weken rond de tafel om een progressieve coalitie te vormen in Borgerhout. Morgen wordt de tekst van het bestuursakkoord en de samenstelling van het nieuwe districtscollege bekendgemaakt.

Reportages Borgerhout Vandaag : Overzicht

Terug naar homepage