De Gazet van Borgerhout

Brengt nieuws uit onze buurt

Borgerhout Vandaag

Email : info@gazetvanborgerhout.be

Alle reportages van april 2012

Terug naar homepage

Reportages 2012

Reportages 2011

 

 • Verhoogde renovatietoelage tot 17.500 euro voor handelspanden Turnhoutsebaan (video)
 • Kroonstraat verbijsterd over niet-intrekken van gewraakt wijkcirculatieplan (video)
 • NIEUWSFLASH : Borgerhouts Districtsraadslid Kris Matheussen stapt over naar N-VA (video)
 • Reus Dolfijn stopt DVV Antwerp Marathon wegens heimwee naar Borgerhout (video)
 • "In Borgerhout slaan ze tilt" (video)
 • Reus Dolfijn ingeschreven voor de DVV Antwerp Marathon (video)
 • Zes Antwerpse studenten lerarenopleiding enthousiast over stage in Marokko (video)
 • Turnhoutsebaan en omgeving : een zorggebied voor Antwerpse politie?
 • Borgerhoutse Reus opgenomen in ZNA Sint-Erasmusziekenhuis voor cardiologische test
 • EcoHuis geeft gratis advies tijdens jaar van de Groene Gevel
 • Groen Borgerhout lanceert enquête op Borgerhoutvanjou.be
 • Vijfjarige onder vrachtwagen wegens ontbrekend stuk balustrade van tramhalte
 • KRAS Jeugdwerking brengt nieuw toneelstuk "Het Bijzondere Pad"
 • Gitschotelbuurschap viert 75-jarig bestaan met vertelling over Alice Nahon
 • Parket en politie Antwerpen binden strijd aan tegen stijgend aantal cannabisplantages
 • Sportcentrum Centercourt in Borgerhout wint Zilveren Glimlach
 • Café Mombasa maakt wielertruien bekend na Ronde van Vlaanderen

Verhoogde renovatietoelage tot 17.500 euro voor handelspanden Turnhoutsebaan Borgerhout Vandaag van dinsdag 24 april 2012

BORGERHOUT - Renovatiepremies voor handelspanden. Het is één van de succesvolle instrumenten van de stad om de detailhandel en de horeca in Antwerpen te versterken. Voor de Turnhoutsebaan is die premie tot eind 2012 zelfs verhoogd tot een maximum van 17.500 euro.

Robert Voorhamme, Schepen voor Middenstand van de Stad Antwerpen, kondigde die premieverhoging aan tijdens de voorstelling van een fotoboek over de 170 met deze premie gerealiseerde renovaties. Hij deed dat in de Local Store op de Turnhoutsebaan, één van de vier winkels in Borgerhout die zo’n premie kreeg.

Schepen Voorhamme roept de winkeliers van de Turnhoutsebaan op om vanavond naar het Districtshuis te komen. Want daar krijg je om half acht meer informatie over de premie voor de renovatie van je handelspand.

Meer info op www.antwerpen.be/toelagerenovatiehandelspanden

Kroonstraat verbijsterd over niet-intrekken van gewraakt wijkcirculatieplan in Districtsraad Borgerhout Vandaag van dinsdag 24 april 2012

BORGERHOUT - De districtsraad van Borgerhout. Met op de agenda een voorstel van het College om een goedgekeurd wijkcirculatieplan Borgerhout Intra Muros Zuid terug naar de prullenmand te verwijzen. Maar plots wordt het agendapunt afgevoerd. Tot verbazing van de aanwezige bewoners van de Kroonstraat die dit 'sluipende besluitvorming' noemen.

De Kroonstraatbewoners zijn tegen dit wijkcirculatieplan, dat wegens het autovrij maken van het Moorkensplein, tot meer verkeer in hun straat zal leiden.

Districtsvoorzitter Wouter Vanbesien (Groen) begrijpt hun ontgoocheling. “Omdat er voor dit plan geen breed draagvlak is, wilden we het officieel intrekken. Maar CD&V wilde niet.” zegt Vanbesien.

CD&V ontkent dit. “Ook wij willen dit plan intrekken. Maar toen Groen de voorwaarde stelde dat alle knippen op het Moorkensplein behouden moeten blijven, maakten we voorbehoud. Want wij willen geen sluipende besluitvorming.” reageert CD&V- gemeenteraadslid Nahima Lanjri.

Met het nieuwe lussenplan van Groen, door Lanjri de Berlijnse muur van Borgerhout genoemd, wordt de druk op de politieke ketel verhoogd.

De districten Antwerpen en Borgerhout en de stad Antwerpen zullen nu in een stuurgroep over dit dossier verder praten. Maar intussen zit de schrik bij de Kroonstraatbewoners er dik in.

NIEUWSFLASH : Borgerhouts Districtsraadslid Kris Matheussen stapt over naar N-VA Borgerhout Vandaag van maandag 23 april 2012

BORGERHOUT -Kris Mattheussen, die als onafhankelijke in de districtsraad van Borgerhout zetelt, is overgestapt naar het N-VA. Dit heeft ze bevestigd aan de Gazet van Borgerhout.

Volgens Matheussen voerde ze de voorbije maanden diverse onderhandelingen met het N-VA en heeft ze nu beslist om van deze partij lid te worden. Ze zegt ook dat ze op de verkiezingslijst van het N-VA voor de lokale verkiezingen later dit jaar zal staan.

Matheussen zit in de districtsraad van Borgerhout in de oppositie terwijl het N-VA er tot de meerderheid behoort. Met haar overstap naar het N-VA is het niet duidelijk of ze nu tot de oppositie of tot de meerderheid zal behoren. Hierover komt wellicht vanavond, tijdens de districtsraad van Borgerhout, meer duidelijkheid.

Reus Dolfijn stopt DVV Antwerp marathon wegens heimwee naar Borgerhout Borgerhout Vandaag van zondag 22 april 2012

BORGERHOUT - Reus Dolfijn van Borgerhout verscheen zondagmorgen aan de start van de marathon van Antwerpen. Nog een laatste opwarming met collega lopers en dan, het startschot door Schepen van Sport Van Campenhout. Maar in Borgerhout geeft hij op.

Vanuit een pull position op weg naar Borgerhout. Waar in de Tuinwijk het onvermijdelijke gebeurde. Daar, in het kielzog van de Keniaan Paul Kiprop, de finale winnaar van de marathon, is reus dolfijn gezwind en vrolijk aan het lopen. Maar dan ziet hij zijn reuzenfamilie en de Borgerhoutenaars. Hij stopt en keert op zijn passen terug. Omhelzingen alom. En nadien wil hij niet meer verder lopen.

HEIMWEE

Een opgave omwille van plichtsbesef en heimwee. Want zoals de traditie het wil, mogen de reuzen van Borgerhout het district niet verlaten. Maar ook verleid door gezelligheid en feest. En door de Reuzendans die door de vier herenigde Reuzen van Borgerhout met veel plezier gedanst werd. Een mooi einde aan het verhaal van Reus Dolfijn die een marathon liep.

Anno 2012, een nieuw reuzenverhaal.

"In Borgerhout slaan de Reuzen tilt met deelname Reus Dolfijn aan DVV Antwerp marathon" Borgerhout Vandaag van zondag 22 april 2012

BORGERHOUT - Het nieuws dat Reus Dolfijn van Borgerhout aan de Marathon van Antwerpen meedoet, wordt van zeer nabij gevolgd. In de eerste plaats door de inwoners en de drie ander reuzen van Borgerhout. Maar ook door Christian Ketele, de oprichter van het Charter van alle Reuzen van Antwerpen.

“In Borgerhout slaan de reuzen tilt!” zegt Christian Ketele. En toch vindt hij het een prettig idee dat een reus aan de DVV Antwerp Marathon meedoet.

“Maar met hun langere benen hebben ze een reuzenvoorsprong. Het zal dus wel een echt reuzenverhaal worden.” denkt Christian Ketele.

Ketele zal er in elk geval morgen bij zijn. Grote en kleine reuzen, van en van buiten Borgerhout, die samen met grote en kleine mensen, Reus Dolfijn in de Tuinwijk komen aanmoedigen.

Reus Dolfijn ingeschreven voor de DVV Antwerp marathon Borgerhout Vandaag van zaterdag 21 april 2012

ANTWERPEN/LINKEROEVER - De kogel is door de kerk. Reus Dolfijn van Borgerhout werd vandaag toegelaten tot de marathon van Antwerpen. Ludo van Campenhout, Schepen voor Sport van de Stad Antwerpen, heeft hem zonet persoonlijk zijn borstnummer overhandigd.

Hoewel de cardioloog van het Sint-Erasmusziekenhuis in Borgerhout reus dolfijn medisch gezond heeft verklaard, was er toch nog een laatste hindernis. Kan hij wel met zijn lengte door de Antwerpse tunnels? Maar na een lengtemeting kreeg Dolfijn een finale go.

Een reus die aan de marathon van Antwerpen meedoet. Een primeur. Maar Greg Broekmans, de organisator van de DVV Antwerp Marathon, relativeert het feit. Want hij vindt dat alle deelnemers aan de marathon echte reuzen zijn! En ondanks de lange benen van de reus zal hij het toch lastig hebben met de kortere maar zeer snelle Keniaanse lopers.

Afwachten dus. Morgen loopt reus Dolfijn rond 12 uur door de Tuinwijk van Borgerhout. En daar zal hij door de andere reuzen en vele inwoners van Borgerhout fel aangemoedigd worden.

Zes Antwerpse studenten lerarenopleiding enthousiast over stage in Marokko Borgerhout Vandaag van zaterdag 21 april 2012

BORGERHOUT - Zes Antwerpse studenten lerarenopleiding hebben in scholen in het noordoosten van Marokko stage gelopen. Ze zijn terug en hun getuigenis over hun ervaringen en realisaties maakt Schepen voor Ontwikkelingssamenwerking Güler Turan gelukkig.

We laten de studenten van de Artesis Hogeschool en de Karel De Grote-Hogeschool het zelf vertellen.

Een leerrijke stage in een breder ontwikkelingssamenwerkingsproject . Waarin Antwerps-Marokkaanse vzw’s zoals Steunproject, Iben Sina en Imane, ter plaatse coöperatieven oprichten die de plaatselijke bevolking een minimaal inkomen garanderen.

De stad is alvast van plan om dit project samen met de Marokkaanse vzw’s, de universiteit en de hogescholen van Antwerpen, verder te zetten.

Turnhoutsebaan en omgeving : een zorggebied voor Antwerpse politie? Borgerhout Vandaag van donderdag 19 april 2012

BORGERHOUT - Volgens cijfers van de politie is de criminaliteit in Antwerpen vorig jaar met 5 procent gestegen. Omdat dit een globaal cijfer is, vroegen we aan de korpschef van de Antwerpse politie, of er in Borgerhout meer criminaliteit is dan in de rest van Antwerpen.

“Helemaal niet. Het is wel een zorggebied omdat het aanleunt bij het verhaal van Antwerpen Noord.” zegt Baelemans.

Hij voegt er wel aan toe dat de as Turnhoutsebaan en omgeving steeds meer opkomt in de analyses van de politie. “Daarom voeren wij daar sinds een aantal weken grote politieacties.” legt hij uit.

Baelemans onderstreept dat er geen verband is tussen deze politieacties en de recente gewelddadige strafexpeditie van de Columbiaanse drugsmaffia in Borgerhout.

Maar welke feiten motiveren dan de systematische politieacties op de Turnhoutsebaan? Toch drugs? En komen er nog meer politieacties op de Turnhoutsebaan?

Vragen die door de korpschef van de Antwerpse politie in een reportage van de Gazet van Borgerhout beantwoord worden.

Borgerhoutse Reus opgenomen in ZNA Sint-Erasmusziekenhuis voor cardiologische test Borgerhout Vandaag van maandag 16 april 2012

BORGERHOUT – Eén van de vier reuzen van Borgerhout is deze ochtend in het ZNA Sint-Erasmusziekenhuis opgenomen. Volgens ooggetuige Lucien Scheurwegs uit Borgerhout werd de reus aan de ingang van het ziekenhuis door een medisch team opgevangen. “Alles ging zeer snel, maar ik heb reus Dolfijn duidelijk gezien.” verklaart Scheurwegs.

Cardioloog Tim Weyn van het ZNA Sint-Erasmusziekenhuis bevestigt dat reus Dolfijn op de raadpleging van de afdeling cardiologie verschillende hart- en inspanningstesten heeft ondergaan. “Er is niets ernstig aan de hand.De reus is aan het trainen voor de Marathon van Antwerpen van volgende week.” verduidelijkt cardioloog Tim Weyn.

Reus Dolfijn is kerngezond

De medische check up van reus Dolfijn kwam er op vraag van de Antwerpse Schepen voor Sport Ludo Van Campenhout. Volgens cardioloog Tim Weyn is reus Dolfijn in prima conditie. “De echografie en het filmpje tonen aan dat zijn hart nog steeds in orde is. Zelfs de uithoudingstest op de fiets verliep vlekkeloos.” aldus cardioloog Weyn.

Hiermee is de kans groot dat Schepen Van Campenhout volgende zaterdag de inschrijving van reus Dolfijn voor de marathon van Antwerpen zal goedkeuren en hem een borstnummer zal geven.

EcoHuis geeft gratis advies tijdens jaar van de "Groene Gevel" Borgerhout Vandaag van maandag 16 april 2012

BORGERHOUT - Wie een groene gevel wil, gaat best naar het EcoHuis in Borgerhout. Want daar is het Jaar van de Groene gevel van start gegaan, met workshops en gratis advies om de gevel van je huis pimpen. Individueel, of samen met buren een volledige geveltuinstraat maken. Alles is mogelijk of toch bijna.

Concrete en praktische informatie krijg je gratis van de adviseurs in het EcoHuis. De rest vul je zelf in. Met goede ideeën. En recyclagemateriaal zoals een oude laars, een viool, een versleten gieter, petflessen, oude potten en pannen of zelfs een frituurketel.

876 Antwerpenaren maken binnenkort met een gratis starterspakket van de Stad een eigen geveltuin. Misschien vanuit Borgerhout, de start van een Babylon aan de Schelde.

Groen Borgerhout lanceert enquête op www.borgerhoutvanjou.be Borgerhout Vandaag van vrijdag 13 april 2012

BORGERHOUT - Groen-Borgerhout wil weten wat de Borgerhoutenaars belangrijk vinden voor hun district. En daarom lanceert het een online enquête op de website www.borgerhoutvanjou.be.

Met deze enquête over onder andere wonen, mobiliteit, parkeren, open ruimte, maar ook over veiligheid, trekt Groen eigenlijk de verkiezingscampagne in Borgerhout op gang.

Het is nog niet duidelijk of Groen dit jaar opnieuw samen met sp.a naar de kiezers van Borgerhout trekt. Bij de vorige lokale verkiezingen haalden ze hier samen 42,5 procent van de stemmen.

Nog even afwachten dus. Intussen peilt Groen met de enquête op borgerhoutvanjou.be in april en in mei verder naar de mening van de Borgerhoutenaars. De resultaten van deze enquête worden in juni bekendgemaakt.

Meer informatie op www.borgerhoutvanjou.be

Vijfjarige onder vrachtwagen wegens ontbrekend stuk balustrade van tramhalte Borgerhout Vandaag van vrijdag 13 april 2012

BORGERHOUT - Een gat tussen de balustrade en het schuilhuisje van een tramhalte. Dat lijkt de oorzaak te zijn van het verkeersongeval van donderdagmorgen waarbij een vijfjarig kind op de Turnhoutsebaan in Borgerhout zeer zwaargewond geraakte.

Een gevaarlijke gat in de afrastering van deze tramhalte. Maar ook bij 127 andere nieuwe schuilhuisjes, die in opdracht van de Stad Antwerpen, recent geïnstalleerd werden. Vervoersmaatschappij De Lijn bracht het stadsbestuur van de gevaarlijke situatie op de hoogte.

Om de gaten aan deze 127 schuilhuisjes af te sluiten, heeft de stad een aannemer aangesteld. Omdat die werken pas in de zomer klaar zijn, plaatste de stad tijdelijke betonblokken en nadarhekken voor de gaten.

Maar niet aan de tramhalte waar het kindje van vijf onder de vrachtwagen sukkelde. Ook niet aan andere tramhaltes op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Hoe dit mogelijk is, is een vraagteken. Pas gisterenavond, na het ongeval, werden ook daar betonblokken geplaatst.

Het zwaargewonde slachtoffertje onderging gisteren in het ziekenhuis één of meerdere chirurgische ingrepen aan het onderste lidmaat.

KRAS Jeugdwerking brengt nieuw toneelstuk "Het Bijzondere Pad" Borgerhout Vandaag van donderdag 12 april 2012

BORGERHOUT - De jaarlijkse theatervoorstelling van Kras Jeugdwerking Borgerhout. Het is een echte traditie aan het worden. Gisteren stelden 15 maximeisjes, meisjes tussen 9 en 11 jaar, in Rataplan het elfde toneelstuk van Kras voor. Het draagt de naam “Het bijzondere Pad” en het heeft met reuzen te maken.

De meisjes ontdekken een reuzenkam met een plan om de laatste reuzen van de wereld te vinden. Het is het begin van een zoektocht die hen naar verschillende landen brengt.

Maar zullen ze die reuzen ook vinden?

Kras Jeugdwerking telt in Borgerhout meer dan 1.000 leden. Allemaal kinderen van 6 tot 25 jaar. En ieder jaar mag één leeftijdsgroep een theatervoorstelling maken. Een hoogtepunt waar veel plezier aan wordt beleefd.

Het Bijzondere Pad is vanavond om zeven uur te zien in Rataplan. Tickets kosten 3 euro.

Voor meer informatie :

www.krasjeugdwerk.be en www.rataplanvzw.be

Gitschotelbuurschap viert 75-jarig bestaan met vertelling over Alice Nahon Borgerhout Vandaag van zaterdag 7 april 2012

BORGERHOUT - In de ontvangstzaal van het Districtshuis van Borgerhout hebben zo’n honderd leden en sympathisanten het 75-jarig bestaan van de Gitschotelbuurschap gevierd. Deze heemkundige kring van Borgerhout brengt al jaren de lokale geschiedenis en tradities van de ‘buurt Borgerhout’ in kaart.

De organisatie zette zich de voorbije jaren met succes in voor de bescherming van het Reuzenhuis op de Turnhoutsebaan. En het geeft al zestig jaar een driemaandelijks tijdschrift uit.

Na 31 jaar voorzitterschap van de Gitschotelbuurschap geeft Gaston Van Bulck nu de fakkel door aan Geert Janssens, tevens voorzitter van de Cultuurraad van Borgerhout.

De viering in het Districtshuis werd opgeluisterd door Rob Vanderwildt met vertellingen over Alice Nahon. Een dichteres met Borgerhoutse roots wiens gedicht “Het is goed in eigen hert te kijken, zoëven voor het slapengaan” in België en in Nederland beroemd is.

Rob Vanderwildt heeft over het leven en de gedichten van Alice Nahon een uitermate boeiende vertelling gemaakt die tijdens de viering van het Gitschotelbuurschap in het Districtshuis zeer gewaardeerd werd.

Parket en politie Antwerpen binden strijd aan tegen stijgend aantal cannabisplantages Borgerhout Vandaag van donderdag 5 april 2012

BORGERHOUT - Het aantal cannabisplantages in het arrondisement Antwerpen stijgt. Tijdens de eerst drie maanden van dit jaar zijn er al 32 ontdekt en ontmanteld.Ter vergelijking: vorig jaar werden er over het ganse jaar zo’n 90 plantages ontdekt. Een opvallende stijging dus.

Het Antwerpse Parket maakte vandaag ook de aanhouding bekend van negen Chinezen wegens exploitatie van cannabisplantages. Er is echter geen verband met de recent ontdekte plantages in de Borgerhoutsestraat en in de Leescorfstraat in Borgerhout.

Illegale cannabisplantages zijn moeilijk op te sporen. Maar er zijn bepaalde karakteristieken. Zoals afgedekte of verduisterde ramen van onbewoonde panden waar regelmatig mensen binnen en buiten gaan. Indien buren en omwonenden zoiets opmerken, melden ze dit liefst zo snel mogelijk aan de lokale politie.” zegt Paul Vantighelt, woordvoerder van het Parket Antwerpen.

Hij voegt eraan toe dat het Parket en de politie een maximaal repressieve aanpak tegen dit criminele fenomeen voert.

Sportcentrum Centercourt in Borgerhout wint Zilveren Glimlach Borgerhout Vandaag van donderdag 5 april 2012

BORGERHOUT - Sportcenter Centercourt is de populairste buurtwinkel van Borgerhout. Dat bleek vorige week tijdens de uitreiking van de Gouden Glimlach aan de beste buurtwinkel van Antwerpen. Geen gouden maar wel een Zilveren Glimlach voor Centercourt. En daar zijn ze blij mee.

Een sportcentrum is natuurlijk geen buurtwinkel. Of misschien toch wel een beetje. Want bij Centercourt is het persoonlijke contact met de klanten heel belangrijk.

Centercourt bouwde de voorbije jaren als sportcentrum een stevige reputatie op. In heel Antwerpen maar in de eerste plaats in Borgerhout zelf.

Om haar klanten en supporters te bedanken voor de steun, organiseert Centercourt volgend jaar een groot feest.

Wereldkampioen biljart Ludo Dielis reikt biljartprijs uit in Borgerhout Borgerhout Vandaag van dinsdag 3 april 2012

BORGERHOUT - In dienstencentrum Den Bleek heeft voormalig wereldkampioen biljarten Ludo Dielis de beker van het Jacques van Den Berghe biljarttoernooi uitgereikt. Met haar 18de editie is dit toernooi uitgegroeid tot hèt biljartevent van de dienstencentra van het vroegere OCMW.

Aan het toernooi namen biljartploegen van 16 dienstencentra uit heel Antwerpen deel. De winnaar is Dienstencentrum Portugesehof in Hoboken.

Dit biljarttoernooi draagt de naam van de voormalige voorzitter van het OCMW Antwerpen, Jacques Van den Berghe. Zijn dochter Carine legt uit.

De 150 aanwezige biljartspelers en sympathisanten waren zeer vereerd met de aanwezigheid van voormalig wereldkampioen biljarten Ludo Dielis. Voor hem is biljarten tegenwoordig een hobby.

En toch heeft Dielis nog één grote ambitie. Namelijk in 2013 het Wereldkampioenschap Driebanden naar Antwerpen halen.

Café Mombasa maakt wielertruien bekend na Ronde van Vlaanderen Borgerhout Vandaag van zondag 1 april 2012

BORGERHOUT - Opnieuw veel volk in het Borgerhoutse café Mombasa. Deze keer niet voor een wielerkoers op rollen maar voor de Ronde van Vlaanderen op groot scherm.

Tom Boonen wint en dat veroorzaakt vreugde en euforie in café Mombasa. Nadien volgt de letterlijk ‘spannende’ voorstelling van de eerste wielertruien van het Mombasa-wielerteam.

Ze zijn retro en modern. Met grafiek van dopingspuiten en atoomenergie. En natuurlijk een foto van de Borgerhoutse wielerlegende Stanneke Okkers. Maar zitten ze wel goed die truitjes?

En waarom toch die bananen op de achterzak? Lieven Verbelen, de ontwerper van de truitjes, geeft uitleg.

Afwachten nu, of de bananen het Mombasa wielerteam overwinningen zullen opleveren.

Reportages Borgerhout Vandaag : Overzicht Borgerhout Vandaag

Terug naar homepage

Reportages 2012

Reportages 2011